Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / SFINŢII: GHEORGHE (GEVORG), ADOCTOS ŞI ROMANOS (24 septembrie 2016)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

sf-gheorghe
Sfântul mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia, era din familie nobilă, din părinţi creştini. A trăit în vremea împaratului Diocletian (sec. al IV-lea). Datorită vitejiei şi victoriilor sale, ajunge conducator de armata. În anul 303, împaratul Diocletian va începe lupta împotriva creştinilor. Au fost dărămate lăcaşuri de cult, interzise adunările creştinilor, arse cărţile sfinte, iar cei ce refuzau să aducă jertfă zeilor erau ucişi. In faţa acestei situaţii, Sfântul Gheorghe nu se fereşte să-şi mărturisească credinţa în Hristos, motiv pentru care va fii întemniţat. Va fi supus la diverse cazne: loviri cu suliţa, tras pe roată, îngropat în var, lespezi de piatră puse pe piept, etc, dar nicio tortură nu l-a făcut să renunţe la credinţa sa. Cei prezenţi la aceste suferinţe, uimiţi de faptul ca sfântul Gheorghe a rămas nevătămat şi ca a înviat un mort, au renunţat la crediţa păgână şi au îmbrăţişat credinţa în Hristos. Minunea învierii celui decedat, a convinso şi pe împrăteasa Alexandra, soţia lui Diocletian, să îmbrăţişeze creştinismul şi ea fiind condamnată la moarte, cu sf. Gheorghe, până să ajungă la locul execuţiei, regina s-a rugat şi foarte paşnic a decedat.
Sfântul Gheorghe a fost ispitit cu onoruri pentru a face jerfe zeilor, dar aceste încercari au fost zadarnice. Pentru că nu a lepădat credinţa în Hristos, Sfântul Gheorghe este condamnat la moarte prin decapitare, în anul 303, astfel, de atunci stabilindu-se zi de prăznuire. Despre sf. Gheorghe o altă legendă spune, că el s-a luptat cu balaurul şi l-a omorât, salvând o fecioară, care era destinată balaurului ca hrană. Această legendă simbolizează lupta şi biruinţa sf. Gheorghe asupra satanei. Diocleţian era poreclit balaurul din abis, pe care l-a învins sf. Gheorghe prin credinţa sa nezduncinată.
Biserica Armeană îl prăznuieşte pe sf. Gheorghe, pe Adoctos şi pe Romanos, în sâmbăta după două duminici de la Înălţarea Sfintei Cruci.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România