Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Sfânta Liturghie oficiată de P.S. Episcop Datev Hagopian în Biserica Armeană din Tulcea

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            În orașul Tulcea s-a desfășurat FESTIVALUL SĂPTĂMÂNA INTERETNICA în perioada 21-27 iulie a.c. Și-n acest an pe lângă celelalte minorități au participat și reprezentanții comunității armene din România.

Cu acest prilej s-a aflat în vizită la Tulcea și Întâistătătorul Eparhiei Armene din  România P.S. Episcop Datev Hagopian, care pe 26 iulie a avut o întrevedere oficială cu P.S. Visarion, Episcopul Tulcii. La intrevedere erau prezenti: P.C. părinte paroh al Bisericii Armene  din Constanța și din regiune Oșakan Khachatryan, epitrop al parohiei din București Daniel Mehtemetian, membru in consiliul eparhial Zareh Nazarian. În cadrul întrevederii au fost subliniate relațiile cordiale existente între Biserica Apostolică Armeană și Biserica Ortodoxa Româna, concomitant s-a dezbătut și posibilitatea de o mai largă  colaborare în  diferite  domenii.

            În orașul Tulcea există o Biserica Armeană cu hramul  SF. GRIGORE LUMINATORUL,  construita în 1882. Din ordinul P.S. episcop Datev Hagopian, din 2013, aici oficiaza sf. Liturghie P.C. părinte paroh al Bisericii Armene din Constanța și al regiunii Oșakan Khachatryan.  Viziunea P.S. Episcop constă-n a revigora mica comunitate armeană locala, ca dupa o întrerupere îndelungata, în biserica armeană să sune din nou sf. Liturghie în limba armeană,  astfel reunind în jurul bisericii pe enoriașii risipiti. La sf liturghie participă nunumai membrii comunităților armene din Tulcea și Babadag, ci și mulți enoriași români.  

Sfânta Liturghie a fost oficiată și pe 28 iulie a.c. de către Întâistătătorul Eparhiei Armene din România P.S. Episcop Datev Hagopian și cu participareaea P.C. părinte Oșakan Khachatryan în biserica armeană din Tulcea. La slujba erau prezenți reprezentanți ai parohiilor armene și numeroși pelerini din diferite orașe: București, Bacău, Botoșani etc. P.S. Episcop a binecuvantat pe cei prezenți și i-a felicitat pe organizatorii Festivalului pentru buna desfășurare. Totodata a rostit rugăciune către Bunul Dumnezeu pentru prosperitatea a celor două  biserici surori, celor doua popoare prietene: armean și roman, pantru blaga celor două state.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei Armene din România