Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Schimbarea la Faţă a Domnului sau VARDAVARUL

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          

Schimbarea la Faţă a Domnului sau VARDAVARUL, în calendarul Bisericii armene este unul din cele cinci Sărbători principale, semnificând Schimbarea la Faţă a Domnului în faţa apostolilor Petru, Ioan şi Iakob, care s-a petrecut, conform tradiţiei, pe muntele Tabor.

          Anul acesta, Biserica Apostolică Armeană serbează Vardavarul pe 23 iulie.  Ea se sărbătoreşte în a 14-a duminică de la Sf. Paşte, adică a 98-a zi, care se situează în perioada de la 28 iunie până la 01 august. Această  sărbătoare este numită în Biserica armeană pe lângă Schimbarea la Faţă şi VARDAVAR, comparându-L pe Domnul cu trandafirul.

             VARDAVARUL a fost sărbătorit şi de armenii precreştini, din acest motiv s-au păstrat anumite ritualuri din acea perioadă şi anume: a stropi cu apă, a da drumul la porumbei şi altele, care azi au căpătat semnificaţie creştină.

            Stropirea cu apă de Sărbătoarea Schimbării la Faţă a Domnului are o vechime de peste 5 milenii, existând  şi o legendă care este legată de salvarea de la potop a omenirii. Vardavarul  este asociat cu Potopul şi cu Arca Lui Noe, stropirea cu apă şi lansarea porumbeilor, semnifică salvarea de la potop. Etnografii armeni explică această sărbătoare prin existenţa în Armenia precreştină a poveştii de iubire  dintre  zeiţa  Iubirii Asthik şi a zeului Vahagăn. Asthik oferind trandafiri şi stropind cu apă, ea dăruia dragoste, iar Vahagăn, lupta contra răului şi ocrotea acea dragoste.

           Astăzi apa are efect si semnificaţie purificatoare. Cum spune Iisus: „Eu sunt apa vieţii. Dacă cineva vine la Mine, nu îi va fi sete niciodată. Dacă cineva crede în Mine, prin el vor trece toate izvoarele vii de apă.“

          După cum se ştie, şi de Vardavar ca şi în celelalte patru Sărbători  principale, a doua zi se pomenesc cei adormiţi, pentru sufletele lor se face Slujbă de Pomenire, iar enoriaşii vizitează mormintele celor morţi.

Cu ocazia sărbătorii Schimbării la Faţă a Domnului, duminică, 23 iulie, la ora 10:30, la Catedrala Bisericii Armene Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil se va oficia Sf. Liturghie, de Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, la sfârşitul căreia, în curtea bisericii se va efectua tradiţionala stropire cu apa.

A doua zi, luni 24 iulie, începând cu ora 10:00, se va oficia slujba de Pomenirea morților la Cimitirul Armenesc din Șos.Pantelimon 90, București, rugăciune pentru pacea si odihna sufletelor adormiților.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România