Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Sărbătorile Pascale la armenii din Constanța

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Created with Nokia Smart Cam

 

La biserica „SFÂNTA MARIA” din Constanța, Sfintele Slujbe ale Paștelui s-au desfășurat conform canoanelor, cu deosebirea că anul acesta participarea enoriașilor a fost sensibil mai mare.

După Sf. Liturghie în memoria Cinei Celei de Taină   –   la câteva ore   –   a avut loc slujba de VODÂNLĂVA (Spălarea Picioarelor), iar seara,  Întunecarea (HAVARUM).

Ajunul Pastelui

În Vinerea Mare enoriașii au trecut pe sub mormântul simbolic al lui Hristos, admirabil împodobit de un grup de credincioase, sub îndrumarea preotului paroh Oshakan Khachatryan.

Spalarea picioarelor În seara de Ajunul Paștelui toți participanții la Slujba de Înviere au adus la biserică ouă roșii, spre a fi sfințite și a le duce astfel acasă, alături de Sfânta Lumină.

Liturghia din ziua Sfintelor Paști a încununat succesiunea  slujbelor închinate ÎNVIERII; după aceasta, conform obiceiului devenit deja tradiție, credincioșii au coborât pentru o oră să ciocnească  ouă roșii la masa împodobită prin grija părintelui și contribuția –  promptă, ca întotdeauna – a filialei constănțene a U.A.R. și să rostească din nou: ՔՐԻՍՏՈՍ  ՅԱՐԵԱՒ  Ի ՄԵՐԵԼՈՑ!