Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Sărbătoarea SFINŢILOR PREOŢI GHEVONTEANȚ

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

         Sfânta Biserică Apostolică Armeană din România serbează la 13 februarie sărbătoarea sfinţilor preoţi Ghevonteanț. Împreună cu sfinţii Vardananţ, pentru credinţă şi ţară sunt martir şi sfinţii GHEVONTIENI: Patriarhul Hovsep Hohoţmeţi şi alţi 9 clerici, care s-au jertfit mai târziu, în anul 454. După bătălia de la Avarair, oastea partă (persană), pătrunzând în Armenia, pe Patriarhul Armeniei şi pe 9 alţi clerici, care s-au evidenţiat  prin lupta lor contra parţilor, în lanţuri îi duc în Persia, îi întemniţează, supunundu-i la cazne, încercând să-i facă să renunţe la credinţa creştină. Înprealabil, în faţa  judecătorilori parţi i-au adus şi pe Patriarhul Hovsep, episcopul Sahak, pe preoţii: Ghevond, Samuel,  Muşe, pe diaconii: Abraham şi Kagiagi. Pe episcopul Tatik, ca persoană foarte periculoasă , l-au exilat din Armenia în Hujistan. În timpul judecăţii clericii armeni nu-şi trădează credinţa şi ţara şi sunt exilaţi.

În anul 454 toţi acei 9 clerici, fiind exilaţi în diferite locuri, au fost martirizaţi. Biserica armeană această sfântă sărbătoare o prăznuieşte în marţea premergătoare a Postului Mare, înaintea Sărbătoriri a Vardananţ-ului cu 2 zile înainte. Această sărbătoare este considerată ziua a tuturor clericilori armeni.

Cu aceata ocazie marţi, 13 februarie, la ora 10:30, se va oficia Sf. Liturghie în Catedrala Armeană Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din Romania