Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / Sărbătoarea Sfântului GRIGORE LUMINĂTORUL, intrarea în Virap

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Din cele trei sărbători dedicate primului Catolicos si Patriarh al Armeniei, Sf. Grigore Luminătorul, acesta este primul din an. Conform calendarului bisericesc armean, această sărbătoare se prăznuieşte în sâmbăta care precede duminica a şasea din Postul mare (anul acesta 4 aprilie). Acest praznic este dedicat memoriei acelor persecuţii pe care le a suferit Sf. Grigore Luminătorul fiind intemniţat în Virap.

          După mărturiile scrise de istoricul Agatanghelos, când regele TĂRDAT III-a, întorcându-se victorios de la luptele duse contra năvălitorilor şi se aşază pe tronul rămas vacant după moartea tatălui său, împreună cu el se întorcea şi nobilul Grigore, care primise o educaţie creştină,  şi care prin puterea credinţei sale şi prin propria jertfă va deveni al doilea Luminător al Armeniei, după 250 de ani de la fondarea Bisericii Armene  de către apostolii Tadeu şi Bartolomeu.

           Refuzând să se închine zeiţei Anahit, Grigore L. este supus la cazne, dar rămâne credincios Domnului Dumnezeu Mântuitorului, şi din porunca regelui este aruncat într-o grotă specială pentru condamnaţii la moarte de pe lângă Artaşat – în Hor–Virap, unde rezistă 13 ani.

           Conform traditiei, acea grotă  unde a stat Sf. Grigore este aceeaşi grotă,  unde cu mii de ani în urmă, NOE, coborând de pe muntele Ararat, a construit un altar pentru jertfă în semn de mulţumire şi slavă către Domnul, pentru el şi familia lui.

          Din sufletul bun şi de pe buzele neprihănite, Sf. Grigore, 13 ani  necontenit a înălţat  rugăciunea către Dumnezeu, iar grota acea dintr-un mormânt, s-a transformat într-un izvor din care străbat razele luminii către mântuire.

          În toţi acei 13 ani de temniţă, Dumnezeu nu l-a părăsit şi nu  l-a lăsat singur  pe el, ci l-a învăluit cu prezenţa Sa dătătoare de speranţă şi mântuire, fără de care ar fi fost imposibil de supravieţuit printe acele reptile periculoase şi otrăvitoare, în frig şi  umezeală, cu toate că o femeie credincioasă primise în vis porunca  de la Dumnezeu, ca  să îl hrănească, şi ea în fiecare zi îi ducea o pâine şi o arunca în grotă. Şi ar fi fost imposibil să-şi fi păstrat spiritul şi mintea trează şi în putere, la care oamenii au fost martori la acest fapt, fiind scos din grotă. Conform scrierilor lui Agatanghelos, Dumnezeu cu mila lui ne a vizitat, ne a arătat minuni din cele mai mari prin mâna unui om,  care cu răbdare  a dus o  biruinţă  contra a fel de fel de încercări, şi în oraşul Artaşat,  singur s-a luptat contra violenţei dublate, care de dragul lui Iisus, a rezistat la toate persecuţiile şi a dobândit nume de mucenic. A ajuns până la moarte, şi prin voia Domnului, întorcându-se de acolo, a fost hirotonisit Episcop şi Patriarh, a devenit mesagerul învăţăturilor lui Iisus.

            El a eliminat din lumea armeană adorarea deşartă a idolilor şi a risipit închinarea  la diavoli prin puterea lui Iisus, a fondat biserici în locul templelor păgâne, a transformat  poporul armean în slujitori al Domnului.

           Regele TĂRDAT III-a, care a fost martorul la toate persecuţiile şi  la  răbdarea lui Grigore Luminătorul, el, regele, care îl obliga pe slujitorul Domnului Viu să aduleze  idolii,  din porunca lui au fost dărămate templele păgâne şi în locul lor au fost ridicate  biserici.

            Nimeni nu a descris atât de ilustrativ lucrarea Sf. Grigore Luminătorul, cum a  scris un mare poet armean, Hovhannes Tumanian, deoarece, într-adevăr, Sf. Grigore de ,,cerul cel întunecat’’ armean, a  legat cu chingile credinţei, răbdării şi a blogosloveniei o candelă nestinsă, şi numai sub razele răspândide de ea se poate arăta viziunea asupra   viitorului luminos al poporului armean. Această viziune o poate transforma în realitate numai acela, care observă acea candelă şi lumina ce se răspândeşte din ea, adică cel ce preţuieşte  munca celui ce a luminat  poporul armean.

                Cu această ocazia pe data de 4 aprilie, ora 10:30, la Catedrală Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București se va oficia Sf. Liturghie.

Biroul de presă al  Arhiepiscopiei Armene din România