Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / Postul Catehumenilor (ARAGIAVORAŢ PAHK, 22-26 februarie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            Acest post a fost stabilit de către Grigore Luminătorul, fiind specific doar Bisericii Armene. Înainte cu trei săptămâni, înaintea Postului Mare, se stabileşte acest post. În perioada postului se cere a mânca numai pâine şi sare, fiind unul foarte strict la începuturile creştinismului. În perioada acestui post nu se oficiază Liturghii, nu se citesc Cărţi Sfinte, Evanghelii.

         Conform diferitelor surse, acest post a fost aşa numit ca prevestitor al Postului Mare, sau Postul Armean, semnificând luminarea spirituală a Armeniei. Conform unei alte explicaţii, Dumnezeu făcându-L pe Adam, în a 6-a zi, numai peste 5 zile i-a dat voie să mănânce (Cartea Facerii 1, 29-30). Deci pentru acele 5 zile în care omul nu a mâncat, se face aluzie la acest post. În a cincea zi de post (vineri) se pomeneşte  predica lui Iona şi Ziua pocăinţei oraşului Ninive, dar nu ca sărbătoare a profetului Iona, ci ca un exemplu de mare pocăinţă şi post. Semnificaţia acestui post constă în purificarea a celor cinci simţuri ale omului de la păcatul primar.

            În biserica veche exista obiceiul de a ţine post negru 5 zile înaintea botezului. Grigore Luminătorul, de asemeni, a hotărât ca înaintea botezării regelui armean TĂRDAT (Tiridates) III şi al suitei  sale, ei să ţină acest post de 5 zile, şi datorită acestui post ei se salvează de sub stăpânirea duhurilor rele. Acest post datorită acestui fapt s-a numit şi postul Mântuirii.

Dintr-o eroare acest post în Evul Mediu a fost confundat cu postul Sf. Sarkis, deoarece în sâmbăta care succede acest post, Biserica Armeană îl prăznuieşte pe Sf. Sarkis.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România