Szekely Csaba

CREDINȚĂ / Paştele catolic sărbătorit de armenii gherleni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                      Asemenea  celorlalte culte religioase din municipiul Gherla,  la armeni Paştele este socotit ca una din sărbătorile cele mai însemnate ale  anului, pentru că şi la această comunitate (mică, dar deosebit de ambiţioasă şi unită) simbolizează nu numai sensul  creştinismului,  Învierea,  ci şi  primăvara care este învierea naturii. Toate zilele Săptămânii  Mari au fost respectate de armenii gherleni,  împreună cu datinile populare şi religioase tradiţionale.  Ajunul de Paşte  şi  în acest an a avut o însemnătate deosebită pentru locuitorii de această etnie din oraşul de pe Someş, deoarece pentru ei  Paştele a început cu o seară înainte. Vineri după amiaza a avut loc  Drumul Crucii în încinta frumoasei  Catedrale Armeneşti  din centrul  oraşului, iar sâmbătă seara  s-a  oficiat tot acolo Slujba de Înviere,  urmată de obişnuita  Procesiune din jurul  lăcaşului de cult din Piaţa Libertăţii.  Cu toţii au luat din focul binecuvântat , în mâna fiecărui creştin având  lumina vieţii.  

A fost prima oară când  Învierea a  fost celebrată  împreună cu creştinii romano-catolici.  În cadrul slujbei  de  Înviere a  cântat corul  comun al armenilor şi romano-catolicilor,  dirijat de Molnár Árpád.  Tot cu această  ocazie  s-a cântat prima oară „Christos a înviat din morţi”. Ceea ce e mai important este masa din Duminica  Paştelui, mielul  pascal fiind adevăratul  farmec  al  celei mai mari sărbători creştineşti, comunitatea  armenească din Gherla  respectând cu stricteţe acest obicei. Desigur, de pe masă nu au lipsit nici în acest an tradiţionalele specialităţi culinare armeneşti, dintre care amintim gustoasa supă de hurut. Aşa cum se întâmplă după fiecare sluijbă  duminicală  creştinii armeni din Gherla,  în frunte cu preşedintele  filialei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegar  s-au  întâlnit la sediul  Parohiei  de pe strada Ştefan Cel  Mare, unde s-a servit o cafea  şi  s-a ciocnit cu ouă roşie, un obicei  ce nu lipseşte  niciodată cu ocazia sărbătorilor pascale.

                    Participanţii la Slujba de
Înviere de la Catedrala Armenească din Gherla, 
la intrare au avut parte de o surpriză plăcută, două sculpturi în lemn  oglindind un iepuraş  şi un ou pascal realizate de artistul  Ioan Galgóczy au prefigurat momentele
duhovniceşti  din timpul  liturghiei,  creând  o
atmosferă  sărbătorească  în  jurul  lăcaşului
de cult din centrul oraşului.

Szekely  Csaba

foto Jani Lenard