CREDINȚĂ / Paştele catolic sărbătorit de armenii gherleni

Asemenea celorlalte culte religioase din municipiul Gherla, la armeni Paştele este socotit ca una din sărbătorile cele mai însemnate ale anului, pentru că şi la această comunitate (mică, dar deosebit de ambiţioasă şi unită) simbolizează nu numai sensul creştinismului, Învierea, ci şi primăvara care este învierea naturii. Toate zilele Săptămânii Mari au fost respectate de armenii gherleni, împreună cu datinile populare şi religioase tradiţionale. Ajunul de Paşte şi în acest an a avut o însemnătate deosebită pentru locuitorii de această etnie din oraşul de pe Someş, deoarece pentru ei Paştele a început cu o seară înainte. Vineri după amiaza a avut loc Drumul Crucii în încinta frumoasei Catedrale Armeneşti din centrul oraşului, iar sâmbătă seara s-a oficiat tot acolo Slujba de Înviere, urmată de obişnuita Procesiune din jurul lăcaşului de cult din Piaţa Libertăţii. Cu toţii au luat din focul binecuvântat , în mâna fiecărui creştin având lumina vieţii.
A fost prima oară când Învierea a fost celebrată împreună cu creştinii romano-catolici. În cadrul slujbei de Înviere a cântat corul comun al armenilor şi romano-catolicilor, dirijat de Molnár Árpád. Tot cu această ocazie s-a cântat prima oară „Christos a înviat din morţi”. Ceea ce e mai important este masa din Duminica Paştelui, mielul pascal fiind adevăratul farmec al celei mai mari sărbători creştineşti, comunitatea armenească din Gherla respectând cu stricteţe acest obicei. Desigur, de pe masă nu au lipsit nici în acest an tradiţionalele specialităţi culinare armeneşti, dintre care amintim gustoasa supă de hurut. Aşa cum se întâmplă după fiecare sluijbă duminicală creştinii armeni din Gherla, în frunte cu preşedintele filialei Transilvania Nord a Uniunii Armenilor din România, Ioan Esztegar s-au întâlnit la sediul Parohiei de pe strada Ştefan Cel Mare, unde s-a servit o cafea şi s-a ciocnit cu ouă roşie, un obicei ce nu lipseşte niciodată cu ocazia sărbătorilor pascale.

Participanţii la Slujba de Înviere de la Catedrala Armenească din Gherla, la intrare au avut parte de o surpriză plăcută, două sculpturi în lemn oglindind un iepuraş şi un ou pascal realizate de artistul Ioan Galgóczy au prefigurat momentele duhovniceşti din timpul liturghiei, creând o atmosferă sărbătorească în jurul lăcaşului de cult din centrul oraşului.
Szekely Csaba
foto Jani Lenard