Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / Naşterea Sf. Ioan Botezătorul (15 ianuarie 2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sfântul Ioan Botezătorul este considerat unul din cei mai mari şi iubiţi sfinţi de biserica armeană. El este ultimul profet care a prezis venirea lui Isus, concomitent fiind şi  un fel de punte între Vechiul şi Noul Testament. În Vechiul testament sunt căteva profeţii despre venirea lui Ioan Botezătorul, ca: ,,Iată eu trimit pe solul meu şi el va  vedea cărările mele înaintea mea’’ (Malachia 3. 1), sau  ,,Este vocea celui din deşert: ,,Pregătiţi calea Domnului şi neteziţi cărările Domnului nostru’’ (Isaia 40. 3, Matei 3. 3).

           Ioan Botezătorul a dus o viaţă strictă de pustnic, la vârsta de 30 de ani avea o reputaţie mare în toată Iudea ca profet al Domnului. Faima lui era aşa de mare, că mulţi veneau din diferite colţuri ale Iudeii să-i asculte predicile şi să fie botezaţi de el. Ioan propăvăduia pocăinţa şi boteza cu apă, spunând: ,,Eu vă botez cu apa ca semn al  pocăinţei, iar Cel Ce va veni după mine, vă va boteza cu Sfântul Duh’’ (Mateu 3. 11).

            În cartea în care se descriu viaţa sfinţilor, se povesteşte: după circumcizia lui Ioan Botezătorul, în perioada măcelului copiilor din Betleem, Elisabeta, pentru a-l salva pe micul Ioan, fuge în deşert, iar în momentul când soldaţii, care îi urmăreau, vroiau să-i omoare, Elisabeta se roagă Domnului şi cere ajutor, după care, în faţa lor stânca se despică, şi ei se salvează, intrând înăuntru. După 7 luni, prin porunca Domnului, ies din stâncă, iar îngerul Domnului i-a spus Elisabetei să meargă acasă, deoarece Zakaria a fost ucis. Ioan Botezătorul a rămas în deşert, iar îngerii aveau grijă de el, până la vârsta de 30 de ani,   apoi din porunca Domnului a venit în zona răului Iordan, unde a şi început  propăvăduirea sa.

Deasemeni, din Evanghelie cunoaştem faptul, că Irod se căsătorise cu soţia fratelui său Filip, fapt pentru care Ioan Botezătorul îl condamna mereu pe rege, iar regelui la rândul său îi era frică să-l omoare pe sfânt. Irod avea şi el un respesct pentru Ioan Botezătorul, în ciuda faptului, că soţia îi cerea mereu să-l omoare, iar el nu îndrăznea, deoarece sfântul era un om  drept şi poporul îl iubea şi credea în el. Lui Irod îi era frică, că pote va cădea foc din cer, cum s-a întâmplat în timpul lui Isaia, fiind arşi 250 de soldaţi.

Însă pentru a calma supărarea soţiei, el a dat  ordin ca ioan Botezătorul să fie arestat. Apoi, în ziua de naştere a lui Irod, când regele pregătise o petrecere  şi o primire  fastuoasă, fata l-a ispitit şi l-a fermecat  inima regelui prin dansul său, iar Irod îi promisese să-i dea orice ce îşi doreşte. Şi fata , la ordinele maică-si, a cerut să-i fie adus capul lui Ioan Botezătorul pe tavă. Cu toate că Irod a protestat, dar  promisese şi trebuia să se ţină de cuvânt, deci a dat ordin ca Ioan Botezătorul să fie decapitat.

Soldatul, cu sabia în mână, a intrat în temniţă şi văzându-l pe Ioan Botezătorul rugându-se,  s-a îngrozit şi a spus: ,,Blestemată fie ziua în care m-am născut, deoarece, dacă îl decapitez pe sfânt, vai de mine, iar dacă nu îndeplinesc porunca, regele mă va omorî’’. Iar Ioan Botezătorul i-a răspuns: ,,Fiule, i-am capul, aşa cum am fost eu înaitemergătorul  celor vii  în faţa Domnului,  aşa voi merge  în faţa Domnului şi le voi da de veste celor adormiţi despre venirea lui Mesia  şi despre surparea iadului’’. Si soldatul l-a decapitat pe sfânt şi i-a adus fetii capul pe tavă. Iată povestea scurtă a decapitării lui Ioan Botezătorul.

            Ioan Botezătorul a fost înaintemergătorul a Domnului nostru Iisus Hristos şi astăzi  merge înaintea noastră către temniţă şi decapitare. Din ziua în care s-a născut, pe el îl  urmăreau duşmanii, şi în deşert, şi pe malul răului Iordan, şi în timpul predicilor. Dar sfântul cu puterea nezdruncinată a credinţei a putut să-l biruiască pe duşman, declarând: ,,Pocăiţi-vă, s-a apropiat împărăţia cerească’’.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România