Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / NAŞTEREA FECIOAREI MARIA

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În fiecare an Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană serbează pe 8 septembrie praznicul naşterii Fecioarei Maria.

         Răsfoind Vechiul Testament vedem că Maria era un copil făgăduit bisericii. Părinţii ei, Ioachim şi Ana, timp îndelungat nu au avut copii şi se rugau Domnului Dumnezeu să îi miluiească şi să le dăruiască un copil, făgăduind, să o dăruiască Domnului. Iată că Dumnezeu le dăruieşte mult doritul copil, copilul făgăduinţei, pe sfânta Maria. Această naştere era unică în lume, schimbând parcursul istoric al omenirii. După această naştere, din sfânta Maria, mai târziu, se va naşte  şi  va veni  pe lume Mântuitorul, Domnul Iisus Hristos. Acesta este motivul că biserica armeană ca şi celelalte biserici o clasează pe sfânta Maria în rândul marilor sfinţi.

           Sfânta Născătoare în ideologia poporului armean este considerată un model suprem de mamă. Ea nu este numai acea femeie care aduce pe lume copil, ci şi acea mamă care trăieşte pentru Fiului  ei. Urmărind în Evanghelie acele pasaje unde este descrisă viaţa Sfintei  Născătoare de Dumnezeu, vedem chipul adevărat al mamei.

           Biserica  armeană şi astăzi face apel femeii armene  să ia în considerare  titlul de mamă, ca fiind cel mai nobil titlu, şi să nu o schimbe cu altceva, deoarece cine   refuză  maternitatea, refuză ideea de a fi femeie adevărată. Predominanta în viaţa umană  este chemarea femeii de a fi mamă.

           Maica Domnului este mândră de Fiul său, este mândră de maternitatea sa, deoarece a adus pe lume Lumina, pe Mântuitorul, care va lumina  minţile întunecate al umanităţii, va salva  sufletele pierdute. Sf. Fecioară este mamă în adevăratul sens al cuvântului, deoarece  era conştientă de darul suprem al maternităţii.

Biroul
de presă al Eparhiei Armene din România