Giuseppe Munarini

CREDINȚĂ / Mons. Grégoire Pierre XX Ghabroyan este noul Patriarh armeano-catolic din Cilicia

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

patriarh catolic

 

Duminică 9 august la Bzommar, în Liban, Preafericitul Krikor Bedros, adică mons. Grégoire Ghabroyan, a fost înscăunat drept cel de al XX-lea patriarh al armenilor catolici, după cum relatează Robert Attarian (sursa: Radio Vatican).

La eveniment au participat mai mulți ierarhi ai bisericilor catolice orientale dar și latine, între care și Preafericitul patriarh al siro-catolicilor Youssef  Ignazio Younan. Mulți erau și credincioșii de rit armean și autoritățile de stat.

Trebuie să-l amintim și pe Sanctitatea Sa Aram I, patriarh-catolicos armean apostolic al Sfintei Case din Cilicia și pe reprezentantul Sanctității Sale Karekin al II-lea, Catolicos suprem din Etchmiazin. Sfântul Scaun era reprezentat de către Nunțiul Apostolic din Siria, Mons. Mario Zenari, și cel din Liban, mons. Gabriele Caccia.

 

 

Preafericitul Krikor Ghabroyan, s-a născut în Alep, în Siria, în 1934.

În anul 1977 a fost numit exarh al armenilor catolici din Franța, fiind hirotonit ca episcop titular de Amida armenilor. În anul 1986 exarhatul devine eparhie (dieceză) cu titlul de „Sfânta Cruce a Armenilor” pentru armenii catolici din Franța, iar Preafericitul Krikor devine, astfel, primul ei episcop. În 1988 este numit și Visitator Apostolic pentru Armeni catolici din Europa Occidentală.

Preafericirea Sa, a intrat la Institutul Clerului Patriarcal din Bzommar, în Liban și, după finalizarea studiilor, a activat ca preot.

Monseniorul Ghabroyan, pe care am avut cinstea și bucuria să-l cunosc în capitala Franței, este un ierarh harnic, spiritual, care a îngrijit și viața culturală a eparhiei Sale. Aș menționa, de pildă, editarea Catehismului Bisericii Catolice în limba armeană (1383 pagini), apărut la Editura Vaticană, în 1997. Frumoasă este revista eparhiei „Biserica Armeană” care găzduiește articole de spiritualitate și de cultură. La rândul lui, Centrul cultural „Sf. Mesrop” este o vatră culturală pentru armeni și francezi.

Sensibil la situația grea a Libanului și a Orientului Mijlociu, Prea Fericitul a ajutat credincioșii și Bisericile din țările aflate în conflicte armate.

La 2 februarie 2013, la împlinirea vârstei de 78 de ani, s-a retras, având drept succesor pe mons. Jean Teyrouz, care călăuzește și în zilele noastre Eparhia din Franța.

La o lună după moartea Preafericitului Nerses Bedros XIX (Boutros) Tarmouni (Taza) (1999- 2015), Mons. Grégoire Ghabroyan a fost ales de către Sfântul Sinod noul Patriarh și a primit binecuvântarea și salutările Sfântului Părinte Papa Francisc. El a adăugat, conform tradiției, la numele lui Betros (Petros, Petru), devenind astfel cel de al XX-lea patriarh catolic armean.

După cum să știe, primul patriarh armean catolic din Cilicia a fost Abraham Ardzivian (1679-1749), care și-a asumat titlul de Abraham Petros I.

Patriarhatul, și-a schimbat sediul de mai multe ori, iar acum se găsește la Bzommar în Liban, unde există o bogată bibliotecă și o icoană minunată foarte onorată.

G 001

Comemorarea Genocidului impotriva armenilor: Duminica 22.04.2012 L’Eglise arménienne

Bunul Dumnezeu să-l ajute să cârmuiască biserica armeano-catolică. Să fie Mântuitorul lângă Patriarhul Krikor care a acceptat să fie călăuză armenilor Uniți.

Comunitatea armeano-catolică din Gherla din Romania își aduce aminte de permisiunea și de binecuvântarea acordată atunci când, prin stăruința domnului Mircea Tivadar, directorul Asociația Muzeului Cultural din Gherla, s-a tipărit calendarul armeano-catolic în 2012, la Editura ARARAT.

Să-l însoțim pe noul patriarh cu rugăciunea și cu gândul în sarcina lui sfântă.

Giuseppe Munarini