Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / Lăsata Secului Postului Mare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               În ritualul Bisericii Armene ziua care precede postul întotdeanuna este duminica, în afară de postul Naşterii Domnului, care poate fi orice zi si se numeste BAREKENDAN. Deci şi duminica precedentă a Postului Mare se numeşte   MEŢ sau BUN BAREKENDAN. Acest cuvânt (BAREKENDAN) în limba armeană înseamnă viaţă, o viaţă bună, bucurie. În sens laic înseamnă sărbătoare, iar în sens religios înseamnă o stare de fericire, de binecuvântare. Ea este dedicată acelei perioade în care trăiau  primii oamenii. Această descriere o întâlnim în primele pagini din Biblie prin viaţa pe care o duceau Adam şi Eva în Rai. După cum scrie Grigor Tatevaţi: ,,Omul se afla pe loc de cinste, deoarece a fost creat ca rege şi stăpân al tuturor făpturilor vizibile, pentru el au fost create cerul şi pământul, plantele şi animalele’’, iar în Sfânta Scriptură se spune: ,,Ai creat totul supunândui-le şi punândui-le la picioarele lui’’.

              Lăsata Secului (Bun Barekendan) îi aminteşte omului starea lui fericită, iar Postul Mare îl supune la meditaţie, şi îl face să perceapă cum a pierdut acea stare  şi  îi  arată calea şi modul de a se întăoarce. Deci, Lasata secului fiind starea contrară a postului, tutuşi scopul ei este de a ne reîntoarce  către o viaţă bună, către  Dumnezeu.

             De Lăsata secului, seara,  începe  Postul mare de 40 de zile, fiind cel mai lung post, de aceea numindu-se şi Postul Mare. Acest post de 40 de zile are exemplul Măntuitorului, ce a postit 40 de zile în deşert. Scopul acestui post este de a pregăti pe credincioşi de a fi mai demni pentru a primi Sfânta Împărtăşanie (pentru că în timpul Postului Mare nu se dă Sfânta Împărtăşanie) şi a sărbători Sfânta Înviere cu o şi mai mare bucurie.

              Acest post se ţine pentru o autocurăţire, autoevaluare şi este o perioadă de  pregătire. Spiritul este primordial făţă de trup. Pornind de la acest concept s-a stabilit postul. Postul  întăreşte credinţa, voinţa omului, curăţă şi consolidează spiritul. Aşa cum pentru trup boala este distrugătoare, aşa şi pentru suflet  păcatul este  distrugător. Iar pentru a vindeca spiritul de păcat cel mai bun mijloc este postul, împreună cu rugăciunile şi faptele bune.

               Lăsata Secului pe timpuri a fost sărbătorit cu mare fast, organizându-se petreceri, tot felul de jocuri, întreceri, carnavale. În zilele noastre se pun mese festive, se organizează  diferite moduri de a petrece timpul plăcut în memoria  primilor oameni, şi în memoria  a vieţii lor fericite din rai. În sâmbăta precedentă de la Lăsata Secului, la slujba de vecernie, se închide cortina mare de pe altar al bisericilor armene, până la Liturghia de vecernie a Învierii Domnului. Cortina se deschide numai când se oficiază Liturghie cu ocazia marilor sărbători, ca: Întâmpinarea Domnului, de Florii, de Joia Mare, de Bunavestire, de Intrarea Sf. Grigore Luminătorul în Virap, dacă aceste sărbători se nimeresc să fie în timpul Postului Mare.

Biroul de presă al Eparhiei Armene din România