Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Sărbătoarea ,,ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI’’ este o sărbătoare fixă, fiind prăznuită pe 14 februarie, după 40 de zile de la Naşterea Domnului Iisus Hristos. Denumirea acestei sărbători înseamnă: ,,să ieşi în întâmpinarea Domnului’’. In limba armeană i se mai spune TERĂNDEZ, care provine din TERĂN ÎND DZEZ. Conform canoanelor bisericii armene, pe 13 februarie seara, după slujba de vecernie, se face ajunul sărbătorii, vestind începutul sărbătorii Domnului. La sfârşitul ajunului, în general, se face binecuvântarea a celor patru zari al pământului, apoi succede ritualul: sfinţirea lumânărilor. Cu aceste lumânări se aprind focuri în curtea bisericii, ca simbol al luminii lui Iisus. În vremuri străvechi, primul băiat născut, părinţii îl duceau la templu după 40 de zile. Iosif şi Maria, deasemeni, pe pruncul Iisus de 40 de zile, îl duc la templu. Un bătrân cinstit şi drept, pe nume Simeon, văzânu-L pe Iisus, înţelege, ca El va fi salvarea şi lumină pentru omenire, şi vine în întâmpinarea lor. De aici şi provine denumirea sărbătorii ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI- TIARĂNÎNDARAGI, fiind dedicată aducerii la templu a pruncului Iisus de 40 de zile.
Cu aceasta ocazie, in Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din București miercuri, 13 februarie, la ora 17:00, se va oficia slujba vecerniei de dinaintea sărbătorii Întâmpinării Domnului, joi, 14 februarie 2019, la 10:30, Sf. Liturghie.
TIARĂNÎNDARAGI ( Sărbătoarea Întâmpinării Domnului) și focul tradițional la București se va face DUMINICĂ, 17 februarie 2019, după oficierea Sf. Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din București, vă invităm sa participați la tradiționalul dans in jurul focului in curtea bisericii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România