Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI ( 14 februarie 2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share


Sărbătoarea ,,ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI’’ este o sărbătoare fixă, fiind prăznuită pe 14 februarie, după 40 de zile de la Naşterea Domnului Iisus Hristos. Denumirea acestei sărbători înseamnă: ,,să ieşi în întâmpinarea Domnului’’. In limba armeană i se mai spune TERĂNDEZ, care provine din TERĂN ÎND DZEZ. Conform canoanelor bisericii armene, pe 13 februarie seara, după slujba de vecernie, se face ajunul sărbătorii, vestind începutul sărbătorii Domnului. La sfârşitul ajunului, în general, se face binecuvântarea a celor patru zari al pământului, apoi succede ritualul: sfinţirea lumânărilor. Cu aceste lumânări se aprind focuri în curtea bisericii, ca simbol al luminii lui Iisus. În vremuri străvechi, primul băiat născut, părinţii îl duceau la templu după 40 de zile. Iosif şi Maria, deasemeni, pe pruncul Iisus de 40 de zile, îl duc la templu. Un bătrân cinstit şi drept, pe nume Simeon, văzânu-L pe Iisus, înţelege, ca El va fi salvarea şi lumină pentru omenire, şi vine în întâmpinarea lor. De aici şi provine denumirea sărbătorii ÎNTÂMPINAREA DOMNULUI- TIARĂNÎNDARAGI, fiind dedicată aducerii la templu a pruncului Iisus de 40 de zile.

Cu aceasta ocazie miercuri, 14 februarie, la ora 10:30, se va oficia Sf. Liturghie in Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil din București si în toate bisericile de pe cuprinsul Eparhiai Armene din România.

Anul acesta TIARĂNÎNDARAGI ( Sărbătoarea Întâmpinării Domnului) și focul tradițional la București se va face DUMINICĂ, 18 februarie, după oficierea Sf. Liturghii, în Catedrala Arhiepiscopală “Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din București, oficiată de către PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Eparhiei Armene din România.

Vă invităm sa participati la traditionalul dans in jurul focului in curtea bisericii.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România