CREDINȚĂ / Ieșirea SFÂNTULUI GRIGORE LUMINĂTORUL din HOR-VIRAP

Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană de trei ori pe an prăznuieşte amintirea Sfântului Grigore Luminătorul şi anume: Intrarea în Hor-Virap, Ieşirea din Virap şi Aflarea moaştelor.
În data de 25 iunie, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România prăznuieşte Ieşirea Sfântului Grigore Luminătorul din Hor Virap.
Poporul armean, în anul 301 primul a adoptat creştinismul ca religie de stat, iar în acea sfântă lucrare un rol primordial l-au avut Sf. Grigore Luminătorul şi regele Tărdat (Tiridates) al III-lea. Istoriografia armeană, dar în special istoricul Agatanghehos, cu lux de amănunte descrie acea cale plină de sacrificii, jertfele, de minuni, de revelaţii parcursă şi, bineînţeles, încununată cu victorie. Sfântul Grigore Luminătorul, 13 ani a stat prin porunca regelui Tărdat (Tiridates) al III-lea în temniţa din HOR VIRAP, pentru faptul că diviniza nu idolii păgâni, ci pe Dumnezeu cel Viu.
Conform tradiției, după omorârea Sfintelor fecioare în frunte cu Hripsime, regele Tărdat al III-lea se îmbolnăveşte de o boală incurabilă. Sora lui în vis află, că pe rege îl poate vindeca numai Grigore, care este întemniţat în Hor Virap. Cei din palat credeau că Grigore este mort, însă visul se repetă de trei ori, şi acest fapt îi obligă să încerce să vadă, dacă Grigore este viu. Deschizând temniţa, văd că Grigore este viu şi îl aduc la palat. Grigore, prin rugăciuni, îl vindecă pe regele Tărdat al III-lea şi organizează creştinarea poporului armean.

Acest miraculos adevăr de ieşire din temniţă a lui Sf. Grigore Luminătorul, este o expresie a Providenţei divine pentru noi, armenii. Nu trebuie uitat faptul, că Sf. Grigore Luminătorul prin exprimarea credinţei sale, a refuzat adorarea idolilor, şi a fost întemniţat 13 ani în Virap, fiind supus unor chinuri şi patimi. Apoi a devenit apostol a lui Iisus. Acest dar l-a primit nu de la oameni, ci de la Dumnezeu. Într-un sfârşit, după 66 de zile de propăvăduire, predici şi rugăciuni, pentru Armenia s-a deschis Cerul, şi lumină milostivă divină s-a răspândit în lumea Armeană. De aceea el este numit Luminătorul (LUSAVORICI).
Taina acestei sărbători pentru noi, armenii, este sacră, fiind dedicată primului Patriarh, primului mărturisitor şi Luminător, care în toată viaţa sa a păstrat intactă şi curată credinţa creştină, iar ruga născută din acea credinţă ne menţine şi ne întăreşte pe noi în credinţa noastră. Acea rugă continuă până-n zilele noastre, şi devenind o candelă, luminează ţara noastră. Prin această credinţă Sf. Grigore Luminătorul a rămas neclintit în faţa încercărilor din lumea înconjurătoare si nu a disperat. Bisericile şi mănăstirile construite în Armenia, fiind mărturiile credinţei sale, al răbdării şi al devotamentului, totodată sunt cele mai elocvente mărturii ale biruinţei dreptăţii şi al adevărului, care este în Împărăţia Cerurilor.
Cu această ocazie, sâmbătă, 25 iunie, ora 11:00, va fi oficiată Sf. Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Bucureşti.
Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România