Szekely Csaba

CREDINȚĂ / Hramul primei biserici armeneşti din Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

               Miercuri, 25 martie s-a sărbătorit hramul Bisericii „Solomon” din municipiul Gherla, primul lăcaş de cult armenesc din localitate. Prima dată s-a întâmplat ca slujba oficiată cu această ocazie de preotul Küsmödi Attila să fie transmisă online de la sediul parohiei datorită măsurilor luate referitor  la combaterea epidemiei de coronavirus. Chiar dacă creştinilor nu s-a permis participarea la acest eveniment sărbătoresc, armenii gherleni s-au rugat separat pentru prevenirea bolii  şi pentru însănătoşirea celor aflaţi în carantină.  Încă din primele ore ale dimineţii de miercuri zeci de  creştini s-au perindat prin biserica aflată pe strada Cloşca, unde au rostit rugăciuni şi s-au închinat în faţa icoanelor şi sfinţilor  Silvestru şi Grigore  Iluminătorul.

                 Biserica   „Solomon” este prima construită de către armeni, denumită aşa după ctitorul ei, Simai Solomon. Construcţia  frumosului lăcaş de cult din fostul Armenopolis a durat doar un an (!) , între anii 1723 şi 1724, iar amplasamentul a fost decis încă dinaintea trasării planului oraşului baroc. Biserica era înconjurată de un zid de piatră, în încintă aflându-se şi cimitirul. Între anii 1732 şi 1751, bisericii i-a fost adăugat un turn aproximativ pătrat. Cornişa turnului are pe mijlocul fiecărei laturi un semicerc şi este introdusă  tribuna vestică, terminată cu un parapet de zidărie, fără decoraţii.   Ancadramentul de intrare în biserică datat la 1723, aparţine din punct de vedere stilistic Renaşterii  transilvănene, iar de-o parte şi de  alta se află statuile sfinţilor Silvestru şi  Grigore Iluminătorul.

                  Biserica „Solomon” din Gherla este un monument de arhitectură, care ne prezintă faza de evoluţie, la acea vreme, a comunităţii armeneşti, stabilită  deja de trei decenii în localitatea de pe Someş. Armenii au venit din zona Bistriţei la sfârşitul  secolului XVII şi începutul secolului XVIII, dînd naştere unei civilizaţii străvechi, în care viaţa pulsa din plin, iar meşteşugurile şi  comerţul au cunoscut o mare înflorire.  Cea mai reprezentativă clădire a Gherlei este Catedrala  Armeano-Catolică din centrul oraşului, a  cărei ridicare a început în septembrie 1748 şi a fost terminată în 1798. A fost sfinţită abia la 17 iunie 1804. 

Szekely  Csaba