Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ | Floriile. Binecuvântarea copiilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Pe data de 17 aprilie, duminică, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană din România serbează Floriile sau sărbătoarea Intrării Domnului în Ierusalim. Pasajele ce sunt citite  în această zi conţin relatări despre intrarea triumfală în Ierusalim a lui Iisus  şi evenimentele petrecute  în Templul din Ierusalim  prin  alungarea  din templu al negustorilor şi cămătarilor.

         Duminica Floriilor este precedată de Sâmbăta lui Lazăr. În această zi, Iisus Hrisos îşi arată din nou minunile, înviindu-l pe Lazăr, la patru zile de la moarte. După această minune, mulţimile strânse la porţile cetăţii l-au întâmpinat cu flori şi l-au aclamat pe Mântuitor, la intrarea în Ierusalim.

Totodată Floriile deschid săptamâna cea mai importantă pentru pregătirile de Paşti, cunoscută sub numele de “Săptămâna Mare”, după cele 40 de zile de post. Mulţimea era atât de uimită de minune, încât era convinsă că a venit vremea regelui prevestit de profeţi. “Osana!”, îi strigau pruncii, iar oamenii toţi adunaţi pe drum aşterneau în faţa Domnului hainele lor şi veneau să-L întâmpine cu ramuri de salcie. Blând şi smerit, Iisus a intrat în cetate pe mânzul asinei.

           Sărbătoarea Floriilor este proclamată de către S.S. Patriarhul Suprem şi Catolicosul Tuturor Armenilor,  Karekin al II-lea ca Zi de Binecuvântare a Copiilor. În toate bisericile armene se  face ritualul binecuvântării copiilor. Deci, această zi este una de primenire, de curăţire spirituală, deoarece, dacă nu avem o credinţă sinceră şi curată precum copiii, nu putem moşteni Împărăţia Cerurilor, cum ne spune Domnul.

            Cu această ocazie vă invităm duminică, 17 aprilie, la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil din Bucureşti să participați la Sf. Liturghie la ora 10:30, urmată de binecuvântarea copiilor și sfințirea ramurilor de salcie.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România