Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / FLORIILE ( 12 aprilie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Punctul terminus al călătoriei spirituale din Postul Mare este sărbătoarea de Florii.  Pasajele ce sunt citite  în această zi conţin relatări despre intrarea triumfală în Ierusalim a lui Iisus şi evenimentele petrecute în Templul din Ierusalim prin alungarea din Templu al negustorilor şi cămătarilor.

           Conform mărturiilor Evanghelistului Matei, Hristos trăia ultima săptămână de propăvăduire din viaţa Sa pământeană şi a hotărât să meargă în Ierusalim, împreună cu apostolii săi. Şi iată că ni se arată o privelişte simbolică în faţa ochilor noştri; dintr-o parte Iisus, călare pe un asin, intră în Ierusalim, pe de altă parte, mulţimea Îl aclama şi Îl  întâmpina cu bucurie, aruncându-I în cale ramuri de măslin şi de palmier, haine,  aclamând osanale şi vorbe de binecuvântare. Îi puneau hainele în cale în semn de biruinţă, Îi cântau osanale în semn de slavă pentru Cel ce Vine în Numele Domnului.

            Contrar primirii triumfale de către popor, Hristos, Împăratul Ceresc, intră în Ierusalim modest, nu avea armată, nici odăjdii împărăteşti, şi nici caleaşcă regală. Fiind în centrul atenţiei, Iisus nu dorea să arate măreţie şi putere, pe care o etalează în general   regii. Se adeveresc vorbele a profetului Zakaria, ce spune: ,,Bucură-te, o fiică al Sionului, iată vine către tine Împăratul tău, blând şi smerit, călare pea asin şi pe măgăruş’’! (Zak. 9. 9).

            Sărbătoarea Floriilor este proclamată de către S.S. Catolicosul Tuturor Armenilor  Karekin al II-lea ca Zi de Binecuvântare a Copiilor. În Evanghelie se spune: ,,Împărăţia Cerurilor este a copiilor’’. Deci, această zi este una de primenire, de curăţire spirituală, deoarece, dacă nu avem o credinţă sinceră şi curată precum copiii, nu putem moşteni Împărăţia Cerurilor, cum ne spune Domnul.

Din cauza pandemiei Covid-19 nu se va face binecuvântarea copiilor, Sf. Litirghie și celelalte slujbe vor fi oficiate in continuare fără participarea enoriașilor.

Sf. Liturghie de Florii de la Catedrală Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București va fi oficiată de PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Armene din România și va fi transmisă, duminică 12 aprilie începând cu orele 10.30, direct pe pagina oficiala a Arhiepiscopiei Armene din România.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România