Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / BUNAVESTIRE (7 aprilie)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În fiecare an, pe 7 aprilie, Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană prăznuieşte  BUNAVESTIREA,  în armeană AVETUM, însemnând veste bună,  acea veste bună pe care Arhanghelul Gavriil i-a dat Sfintei Fecioare Maria, că-L va naşte pe Mesia: ,,Nu-ţi fie frică, Maria! Ai primit un Dar divin. Iată că vei naşte un Fiu, pe care Îl vei numi  Iisus’’ (Luca 1. 30-32). Arhanghelul continuă, spunând: ,,Duhul Sfânt te va vizita, iar Cel Ce se va naşte din tine, va fi numit Fiul Domnului’’ (Luca 1. 35-36). Auzind toate acestea, Maria nu se împotriveşte, ci cu smerenie spune: ,,Eu rămân sluga Domnului, fie ca conform vorbelor tale să se întâmple mie’’ (Luca 1. 38).

           Această veste Sfânta Fecioară a primit, când avea 14 ani. Maria a fost dăruită de către părinţi Domnului, pentru a trăi în sfinţenie în casa Domnului, în templul din Ierusalim. Când a împlinit 14 ani, preoţii au dat-o unui om pe nume Iosif, pentru căsătorie, cu care a plecat Sfânta Fecioară în oraşul Nazaret din Galileea. Iosif şi Maria erau logodiţi, dar nu căsătoriţi.

            Sfânta Maria în Biserica Armeană, dar şi în percepţia a omului armean trăieşte ca o imagine desăvârşită de femeie şi mamă, mamă, care este menirea supremă a femeii în viaţa aceasta. Deoarece, prin bunavestire s-a cinstit nunumai Maria, devenind vrednică de  cinstea unică de a se numi mamă, ci a s-a cinstit şi maternitatea în general. Maternitatea  a fost onorată şi s-a ridicat la o şi mai înaltă treaptă. Ideea de maternitate este o Taină grandioasă, şi pentru noi cele mai dragi şi cele mai scumpe valori sunt legate de acest nume: Biserica Mama, Patria Mama, limba maternă, etc. Mamă înseamnă iubire, devotament, răbdare, bunătate, sacrificiu.

Cu această ocazia pe data de 7 aprilie, ora 10:30, la Catedrală Arhiepiscopală Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din București va fi oficiată Sf. Liturghie.

Fie ca imaginea Sf. Marii să fie mereu exemplu pentru toate mamele, şi blogoslovenia Sfintei Fecioare să fie mereu prezentă în toate familiile.

Biroul de presă al  Arhiepiscopiei Armene din România