Szekely Csaba

CREDINȚĂ / Armeni din toată lumea şi-au dat întâlnire la Gherla

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În fiecare an, cu ocazia tradiţionalei sărbători de Sfântul Grigore Iluminătorul,  municipiul Gherla devine capitala armenimii, vechiul Armenopolis devenind gazda sutelor de pelerini sosiţi din ţară şi străinătate pentru a se împărtăşi din spiritul oraşului întemeiat de armeni, la cumpăna veacurilor al XVII-lea şi al XVIII-lea şi administrat de ei întru civilizaţie şi prosperitate timp de mai multe secole. Nu a fost altfel nici la sfârşitul săptămânii trecute,  când oraşul de pe Someş a fost pur şi simplu asaltat de peste 400 de creştini sosiţi de pe toate meridianele lumii, unii onorând evenimentul chiar şi din Canada.  În faţa impozantei Catedrale Armeneşti  din centrul municipiului nu ai găsit nici un loc de parcare atâtea maşini (autocare şi autoturisme) au venit din tradiţionalele centre armeneşti din ţară (Gheorghieni, Frumoasa, Dumbrăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Constanţa, Bucureşti, Bacău) şi din străinătate. Impozanta biserică din Piaţa Libertăţii s-a umplut până la refuz la slujba religioasă oficiată de  Msgr. Szakács Endre şi la care a fost prezent şi Arhiepiscopul romano-catolic de Alba Iulia, dr. Jakubinyi György, care la sfârşitul liturghiei a luat cuvântul, scoţând în evidenţă importanţa  acestei mari sărbători anuale a renumitei comunităţi armeneşti din localitate. Cuvântul Domnului a fost rostit de pr. Papp Antal din comuna Zetea, judeţul Harghita.

În ultimii ani, Armenopolis, metropola armeană a Transilvaniei – vreme de câteva decenii intrată într-un con de umbră – începe să se redeştepte spre uimirea şi încântarea celor care doresc s-o cunoască.


În  weekend, într-o zi toridă  de vară senină şi înălţătoare, spaţiul din preajma maiestuoasei Catedrale armeano-catolice  a fremătat de emoţie şi bucurie. Lumea a fost prezentă cu mic cu mare la slujba de la biserică, unde în primul rând i-am zărit pe, Episcopul Bisericii Armene din România, Datev Hagopian,  preşedintele Uniunii Armenilor din România, Varujan Vosganian, deputatul Varujan Pambuccian vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj Vákár István, primarul municipiului Gherla, Ioan Neselean,  viceprimarul municipiului Gherla, Iulia Trif şi alţi invitaţi de onoare. Din Ungaria a fost prezentă preşedinta Asociaţiei Culturale „Rădăcina Armenilor Ardeleni”, dr. Issekutz Sarolta.

După slujbă, la sediul parohiei armeneşti de pe strada Ştefan Cel Mare au avut loc două lansări de care („Limba armeană fără profesor” de Arsen Arzumanyan şi „300 de bancuri cu Radio Erevan”), urmată de tradiţionala masă comună, unde s-au servit specialităţi culinare armeneşti, din care nu a lipsit gustoasa supă de hurut, pregătite de priceputele gospodine ale familiilor armene din Gherla.  După amiază la clubul armenilor din vecinătate s-a vernisat o expoziţie de artă plastică, iar la orele 18,00 la Catedrala Armenească a avut loc un concert susţinut de cvartetul „FOURever” a Filarmonicii de Stat „Dinu Lipatti” din Satu Mare.  

            A fost o zi frumoasă pentru armenii gherleni, reuşita acestei mari sărbători datorându-se capacităţii organizatorice a sucursalei Gherla a UAR, în frunte cu preşedintele Ioan Esztegar, care a făcut totul ca oaspeţii  să se simtă bine în oraşul lor.

08 07 2019 /  SZEKELY Csaba