Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ | Aflarea MOAŞTELOR Sfântului GRIGORE LUMINĂTORUL

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Biserica  Apostolică Ortodoxă Armeană are trei sărbători dedicate primului Patriarh Armean, Sf. Grigore Luminătorul (302-325):

  Intrarea în Virap

  Ieşirea din Virap

 Aflarea sfintelor moaşte

           În a treia sâmbătă de la Rusalii (anul acesta 17 iulie), se prăznuieşte Aflarea Moaştelor Sf. Grigore Luminătorul. După botezarea şi luminarea poporului armean, după fondarea a multor biserici, după hirotonisirea a nenumăraţi preoţi şi prelaţi, la sfârşitul vieţii sale, primul patriarh se retrage într-o peşteră pe nume Mania, de pe muntele Sepuh, din regiunea  Daranaghiaţ, unde trăise una din fecioarele din suita Sf. Fecioare  Hripsime,  martire, şi anume Mane.

              Sfântul Grigore, uneori ieşea din peşteră, vizita poporul şi împreună cu ucenicii săi le predica. Ultima sa vizită la Vagharşapat este legată cu întoarcerea fiului său, Aristakes, de la primul Conciliu din Niceea, în anul 325,  aducând cu el hotărârile (Crezul) ce au fost adoptate, pe care Luminătorul le a atestat cu cuvântul   PARAVORESŢUC (slăvim), care şi astăzi se repetă la sfârşitul citirii CREZULUI. Sf. Grogore, în acea peşteră, unde trăia, s-a şi stins. Păstorii care se aflau pe muntele Sepuh, îi găsesc trupul şi neştiind cine este, îl acoperă cu pietre. Mai târziu, unul din ucenicii săi, Garnik, are o revelaţie, în care Sf. Grigore îi spune locul moaştelor sale. După această revelaţie, ucenicul scoate trupul plăcut mirositor de sub pietre şi îl duce tot în acea regiune, în satul Tordan şi îl înhumează. Însă o parte din moaşte au fost duse la Vagharşapat, şi în alte localităţi, până şi în Bizanţ şi Italia. Nu se ştie din ce perioadă moaştele înhumate la Tordan,  au fost  împrăştiate în diferite locuri. Mai târziu din moaştele duse la Vagharşapat se face dreapta lui din aur, care şi astăzi se afla la Catedrala din Ecimiadzin, şi care este una din lucrurile sacre  prin care se sfinţeşte Sfântul Mir.         

În anul 2000, S.S.  Patriarhul Tuturor Armenilor, Karekin al II-lea, a vizitat Vaticanul, de unde a adus în patrie o parte din moaştele Sfântului Grigore Luminătorul, care au fost returnate de către Biserica Catolică cu ocazia împlinirii a 1700 de ani de la creştinarea Armeniei. Acele moaşte au fost puse în Catedrala nou construită Sf. Grigore Luminătorul din capitala Erevan.

Sfântul Grigore Luminătorul este  unul din cei  mai însemnaţi sfinţi armeni. Lui i se spune: ,,Botezătorul Armenilor’’, ,,Al II-lea Luminător Armean’’,  după primii luminători Tadeu şi Bartolomeu.  Lui sunt dedicate multe psalme, cântece, despre el există multe legende, de exemplu despre candela Lui Luminătorul şi despre sabia  regelui Tărdat al III – lea,  care era înzestrată cu puteri supranaturale şi din care Sf. Grigore a turnat Cruce. Sfântul Grigore Luminătorul este considerat Sfânt în Biserica Creştină Universală.        

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România