Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

f44354e31e1beabc2311f13c8ae56a3e

În Biserca Armeană sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este a patra mare sărbătoare din cele cinci mari sărbători şi este prăznuită în proxima duminică în jurul datei de 15 august, fiind sărbătorită 9 zile. Ca orice mare sărbătoare, are post de o săptămână, iar a doua zi, luni, este ziua morţilor.

Această sărbătoare este legată de adormirea Maicii Domnului.

Conform tradiției, Sfânta Fecioară, după Răstignirea şi Înălţarea Domnului Iisus Hristos, a mai trăit în Ierusalim 15 ani şi a avut o moarte liniştită, ca şi cum ar fi dormit. Apostolii înhumează trupul sf. Marii în grădina Ghetsemanii. La înhumare nu a fost prezent apostolul Bartolomeu, întorcându-se, a rugat să se deschidă mormântul, ca şi el ultima oară să o vadă pe sf. Fecioară. Apostolii deschid mormântul, şi văd că trupul sf. Fecioare nu era acolo ci a fost ridicat de Iisus la ceruri. De aici vine şi denumirea în armeană de VERAPOHUM. Apostolul Bartolomeu a fost cel ce a descoperit acea realitate, prin care s-a pus baza unei frumoase sărbători. Apostolii îi dau lui sf. Bartolomeu chipul sf. Fecioare reprodus pe o tabliţă de scândură. După cum ne relatează marele Movses Horenaţi, când apostolul Bartolomeu vine în Armenia, aduce cu el acea imagine şi construieşte o biserică.

La sfârşitul sf. Liturghii se efectuează sfinţirea strugurilor. Conform legii din Vechiul Testament, prima recoltă a anului se duce la templu şi se dăruieşte Domnului Dumnezeu. Oamenii astfel îi mulţumesc Domnului pentru recolta bogată.

În biserica armeană, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se sfinţesc nu numai strugurii, ci tot rodul, ogoarele, pământul, agricultorii. Se citeşte ruga scrisă de Nerses Şnorhali. Se pune întrebarea: de ce neaparat strugurii se sfinţesc? Deoarece Iisus se asemuieşte pe sine cu viţa de vie, iar la Cina Cea de Taină, vinul L- a sfinţit şi Le-a dat apostolilor, iar noi, în fiecare duminică întrebuinţăm vinul pentru sf. Împărtăşanie, care simbolozează sângele Domnului.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România