Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ | ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În Biserca Apostolică Ortodoxă Armeană sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este a patra mare sărbătoare din cele cinci mari sărbători Principale, şi este prăznuită în proxima duminică în jurul datei de 15 august (anul acesta 14 august), fiind sărbătorită 9 zile. Ca orice mare sărbătoare, are post de o săptămână, iar a doua zi, luni, este ziua morţilor.

            Această sărbătoare este legată de adormirea Maicii Domnului.

            Conform tradiției, Sf. Fecioară după Răstignirea şi Înălţarea Domnului Iisus Hristos, a mai trăit în Ierusalim15 ani şi a avut o moarte liniştită, ca şi cum ar fi dormit. Apostolii înhumează trupul Sf. Marii în grădina Ghetsemani. La înhumare nu a fost prezent apostolul Bartolomeu, întorcându-se, a rugat să se deschidă mormântul,  ca şi el ultima oară să o vadă pe Sf. Fecioară. Apostolii deschid mormântul, şi văd că trupul Sf. Fecioare nu era acolo ci a fost ridicat de Iisus la ceruri. De aici vine şi denumirea în armeană de VERAPOHUM. Apostolul Bartolomeu a fost cel ce a descoperit acea realitate, prin care s-a pus baza unei frumoase sărbători. Apostolii îi dau lui Sf. Bartolomeu chipul Sf. Fecioare reprodus pe o tabliţă de scândură. După cum ne relatează marele istoric Movses Horenaţi, când apostolul Bartolomeu vine în Armenia, aduce cu el acea imagine şi construieşte o biserică.

          La sfârşitul Sf. Liturghii se efectuează sfinţirea strugurilor. Se sfinţesc nu numai strugurii, ci tot rodul, ogoarele, pământul, agricultorii. Se citeşte rugăciunea scrisă de Patriarhul Nerses Şănorhali. Se pune întrebarea: de ce neaparat strugurii se sfinţesc? Deoarece Iisus se asemuieşte pe sine cu viţa de vie, iar la Cina Cea de Taină, vinul l-a sfinţit şi le-a dat apostolilor, iar noi, în fiecare duminică întrebuinţăm vinul pentru Sf. Împărtăşanie, care simbolozează Sângele Domnului.

Duminica, 14 august 2022, ora 10:30, se va oficia Sf. Liturghie in Catedrala Armeană din Bucureşti, după care se va oficia slujba sfinţirii strugurilor.

Luni, 15 august 2022, ora 10:00, va fi oficiată slujba de ,,Pomenirea morţilor,, la cimitirul armenesc din şoseaua Pantelimon nr. 90.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România