Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

În Biserica Apostolică Ortodoxă Armeană sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este a patra mare sărbătoare din cele cinci mari sărbători, şi este prăznuită în  proxima duminică în jurul datei de 15 august, fiind sărbătorită 9 zile. Ca orice mare sărbătoare, are post de o săptămână, iar a doua zi,  luni, este ziua morţilor.

            Această sărbătoare este legată de adormirea Maicii Domnului.

            Conform traditiei, Sf. Fecioară după Răstignirea şi Înălţarea Domnului Iisus Hristos, a mai trăit în Ierusalim 15 ani şi a avut o moarte liniştită, ca şi cum ar fi dormit. Apostolii înhumează trupul Sf. Marii în grădina Ghetsimani. La înhumare  nu a fost prezent apostolul Bartolomeu, întorcându-se, a rugat să se deschidă mormântul, ca şi el ultima oară să o vadă pe Sf. Fecioară. Apostolii deschid mormântul şi văd că trupul Sf. Fecioare nu era acolo ci a fost ridicat de Iisus la ceruri. De aici vine şi denumirea în armeană de VERAPOHUM. Apostolul Bartolomeu a fost cel ce a descoperit acea realitate, prin care s-a pus baza unei frumoase sărbători. Apostolii îi dau lui Sf. Bartolomeu chipul Sf. Fecioare reprodus pe o  tabliţă de scândură. După cum ne relatează marele istoric Movses Horenaţi, când apostolul Bartolomeu vine în Armenia, aduce cu el acea imagine şi construieşte o biserică.

          La sfârşitul Sf. Liturghii se efectuează sfinţirea strugurilor. Conform legii din Vechiul Testament, prima recoltă a anului se duce la templu şi se dăruieşte Domnului  Dumnezeu.  Oamenii astfel  îi mulţumesc Domnului pentru recolta bogată. 

           În biserica armeană, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, se sfinţesc nu numai strugurii, ci tot rodul, ogoarele, pământul, agricultorii. Se citeşte ruga scrisă de Patriarhul Nerses Şănorhali. Se pune întrebarea: de ce neaparat strugurii se sfinţesc? Deoarece Iisus se asemuieşte pe sine cu viţa de vie, iar la Cina Cea de Taină, vinul L-a sfinţit şi Le-a dat apostolilor, iar noi, în fiecare duminică întrebuinţăm vinul pentru Sf. Împărtăşanie, care simbolozează Sângele Domnului.

Duminica, 16 august 2020, ora 10:30, se va oficia Sf. Liturghie in Catedrala Armeană din Bucureşti, după care se va oficia slujba sfinţirii strugurilor.

Luni, 17 august 2020, ora 10:00, va fi oficiată slujba de ,,Pomenirea morţilor,, la cimitirul armenesc din şoseaua Pantelimon nr. 90. 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România

One Response to CREDINȚĂ / ADORMIREA MAICII DOMNULUI

  1. Garabet Haciaturian August 16, 2020 at 8:20 am

    Conform prietenului meu Razmig de la Viena,multi ani sef al filialei austriece a Fondului Armenia,azi isi serbeaza onomastica: Mariam, Maro, Mary, Marianoush, Mistress, Iskuhi, Makruhi, Srbuhi, Taguhi, Lusik, Lusatsin, Lusaber, Lusamayr, Arpenik, Yeraneyak, Yeranuhi, Areg, Arevik, Lusntag, Aghavni, Margarit, Nazik, Naz Tenchali, Dshkho, Berkruhi, Perchuhi, Azniv, Antaram, Aruseak, Kusine, Vergine, Verjin, Arshaloys, Geghanoush, Geghani, Erjanik.Felicitari!