Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / ADORMIREA MAICII DOMNULUI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                În Biserca  Armeană sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, este a patra mare  sărbătoare din cele cinci mari sărbători  Împărăteşti, şi este prăznuită în  proxima duminică   în jurul datei de 15 august, fiind sărbătorită 9 zile. Ca orice mare sărbătoare, are post de o săptămână, iar  a doua zi,  luni, este ziua morţilor.

            Această sărbătoare este legată de adormirea Maicii Domnului.

            Conform legendei, sf Fecioară după Răstignirea şi  Înălţarea   Domnului   Iisus Hristos, a mai trăit în Ierusalim  15 ani  şi a avut   o moarte liniştită, ca şi cum ar fi dormit. Apostolii   înhumează trupul  sf. Marii în grădina Ghetsemanii. La înhumare  nu a fost prezent apostolul Bartolomeu, întorcându-se, a rugat  să se deschidă mormântul,   ca  şi  el ultima oară să o vadă pe sf Fecioară. Apostolii deschid mormântul,  şi văd că trupul sf. Fecioare nu era acolo ci a fost  ridicat   de Iisus    la ceruri. De aici vine şi denumirea  în armeană de VERAPOHUM. Apostolul  Bartolomeu  a fost cel ce a descoperit acea realitate,  prin care s-a pus baza unei frumoase sărbători. Apostolii  îi dau lui sf Bartolomeu   chipul sf. Fecioare reprodus pe o  tabliţă de scândură. După cum ne relatează marele Movses Horenaţi,  când apostolul Bartolomeu vine în Armenia, aduce cu el acea imagine şi construieşte o biserică.

          La sfârşitul sf. Liturghii se efectuează sfinţirea strugurilor.  Conform  legii  din Vechiul Testament,  prima recoltă a anului se  duce  la  templu  şi se dăruieşte   Domnului  Dumnezeu.  Oamenii astfel  îi mulţumesc Domnului pentru recolta bogată. 

           În biserica armeană , de sărbătoarea  Adormirii Maicii Domnului, se sfinţesc  nu numai strugurii,   ci tot rodul, ogoarele,  pământul,  agricultorii. Se  citeşte  ruga scrisă de Nerses  Şănorhali. Se pune întrebarea:  de ce neaparat strugurii se sfinţesc? Deoarece Iisus se asemuieşte pe sine cu  viţa de vie, iar la Cina Cea de Taină, vinul L- a sfinţit şi Le-a dat apostolilor, iar noi, în fiecare duminică întrebuinţăm vinul pentru sf. Împărtăşanie, care simbolozează sângele Domnului.

 

Biroul de presă al Arhiepiscopiei armene din România