Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / A treia Duminică a Postului Mare

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

__g_image000Predica preotului paroh Oshakan Khachatryan, rostită  la biserica „Sfânta Maria” din Constanța

În numele Tatălui, al Fiului și al Sfântului Duh. Amin

“Acest frate al tau era mort, si a inviat

Era pierdut si a fost gasit”

(Luca 15. 32)

 

Dragi credinciosi, astazi este a treia duminca a Postului Mare, care se numeste duminica risipitoare, pilda de astazi fiind << Intoarcerea fiului risipitor>> (Luca 15. 11-32). Un om avea doi fii. Unul dintre frati i-a spus tatalui sau << tata, da-mi acum partea mea de mostenire>>. Si tatal a impartit averea celor doi fii. Dupa cateva zile, fiul cel mic a luat toti banii si a plecat intr-o tara indepartata, unde a dus o viata depravata risipind intreaga avere. Acea tara a fost cuprinsa de foamete, fiul cel mic incepand sa saraceasca. A devenit servitorul unui cetatean al acelei tari, care l-a trimis sa se ocupe de hrana porcilor. Cand baiatul s-a uitat la el insusi, si-a spus: <<cati lucratori sunt in casa tatalui meu, care au hrana mai multa decat ar avea nevoie, in timp de eu mor de foame aici >>. Sa merg la tatal meu si sa-I spun << tata am pacatuit inainte lui Dumnezeu si in fata ta, si nu mai sunt demn de a fi numit fiul tau , considera-ma unul dintre slujitorii tai. Si s-a ridicat si a venit la tatal sau. Era inca departe de casa, cand tatal sau l-a zarit si a alergat spre el, l-a imbratisat si l-a sarutat. Tatal le-a poruncit slujitorilor sa ii aduca imediat haine noi, sa ii puna inel pe deget, sa ii aduca pantofi noi, sa sacrifice un vitel si sa sarbatoreasca intrucat << fiul meu pierdut s-a gasit>>. Cand fiul cel mare a aflat cele intamplate s-a infuriat si nu a vrut sa intre in casa. Tatal a iesit afara si l-a rugat sa intre in casa, iar acesta i-a raspuns <<de ani si ani te slujesc, nu am trecut niciodata peste cuvantul tau, dar nu mi-ai dat niciodata un vitel pentru a sarbatori cu prietenii mei , iar cand a venit celalalt fiu al tau, care ti-a risipit averea, ai sacrificat un vitel pentru el >>. Tatal i-a spus << fiul meu, tu esti mereu cu mine, toata averea mea este a ta, acum ne vom bucuradeoarece fratele tau era mort, salbaticit, pierdut si a fost gasit>> ( Luca 15:11-32).

Dragi credinciosi, pilda fiului risipitor nu este intamplator mentionata in Postul Mare. Daca in prima duminica a Postului Mare ne amintim de o viata frumoasa si fericita in gradina paradisului, a doua duminica de expulzarea din Rai, prin exemplul fiului risipitor, incercam sa ne gasim propriul drum spiritual , care ne va reintoarce catre paradisul pierdut al casei tatalui nostru. Pilda de astazi ne evidentiaza un om care se indeparteaza de tatal sau, incercand sa isi gaseasca drumul catre o tara straina, unde spera sa gaseasca fericire si bogatie. Si noi cerem de la Dumnezeu toate acestea , tot ce ne poate da Dumnezeu, sanatate, intelect, succes, fericire. Cerem mereu ceea ce avem nevoie, uitand de multe ori sa fim recunoscatori . Luand averea  , si fiul risipitor fara sa se uite inapoi, se indeparteaza de tatal sau, iar cand vine momentul ca banii sa se sfarseasca, toti se indeparteaza de fiul cel mic. Au luat ceea ce aveau nevoie si s-au indepartat. Iar el ramane singur si abandonat. Tatal la fiecare minut era gata sa isi ierte fiul. Si ce poate fi mai umilitor pentru un evreu decat sa hraneasca porci, animale care in cultura evreiasc sunt considerate a fi murdare. Si aici fiul cel mic incepe sa realizeze toate pacatele sale, si sa se caiasca. Intelege faptul ca prin comportamentul sau isi distruge tatal si pe el insusi. Avand incredere in dragostea tatalui sau, hotaraste sa se intoarca acasa.

Dragilor, pacatosul trebuie sa se caiasca si sa inteleaga ca  s-a indepartat de Dumnezeu si s-a apropiat de satana, ca era fiul lui Dumnezeu si ca a devenit slujitorul raului, pierzandu-L pe Dumnezeu. Dumnezeu nu doreste moartea pacatosului, ci regasirea lui. Si faptul ca Dumnezeu il accepta pe pacatos , se vede foarte clar in aceasta pilda. Evanghelia spune ca tatal si-a vazut fiul pe drum. Ceea ce dovedeste faptul ca tatal a fost mereu in asteptarea fiului sau. Tatal iese in intampinarea fiului sau, il imbratiseaza si il saruta. Noi devenim martorii acestei pilde, a fiului risipitor, unde fiul cel mare intorcandu-se de la munca si auzind bucurie si cantec, afland ce s-a intamplat, nu a vrut sa intre in casa. Tatal a iesit afara, de data aceasta in fata fiului cel mare. El i-a primit pe amandoi, atat pe cel mare cat si pe cel mic. Aceasta poveste ne evidentiaza ca fiul cel mare nu a inteles ca in viata nu munca este cea mai importanta, ci dragostea si relatia dintre tata si fiu. Iar cand fiul a venit , acesta a spus ironic<< s-a intors fiul tau>> , el nu a spus a venit fratele meu.

Dragi credinciosi, Evanghelia de astazi ne arata drumul catre intoarcere. Sa ne intoarcem la sufletul nostru, unde totul este bine, sa revenim la copilaria noastra, cand intram intr-o viata noua, unde totul este curat, sa ne intoarcem la Tatal Nostru Ceresc, sa ne intoarcem la incredere, la intrebarile pe care ni le punem si la raspunsurile lor, gasind raspunsul intrebarii cine suntem noi, fiul cel mare sau cel mic, cu care dintre ei ne asemanam. Ne asemenam cu amandoi deopotriva. Si oricat de dureroasa ar fi realitatea noastra, sa ne amintim, ca asa cum tatal si-a primit fiul, asa ne primeste si pe noi , cu bucurie, daca ne caim si avem incredere si intelegere, un sentiment profund de iubire fata de actiunile noastre in fata lui Dumnezeu, spre Tatal Nostru Ceresc, care este vrednic de slava, pentru totdeuna, Amin.

08.03.2015