Arhiepiscopia Armeana

CREDINȚĂ / A doua sărbătoare a floriilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

            A patra zi după Înălţare (anul acesta 31 mai), în calendarul nostru bisericesc, este cunoscut ca: A doua Sărbătoare a Floriilor. Această  sărbătoare este specifică numai Bisericii Armene. La baza acestei sărbători este o poveste, şi anume: când Sf. Grigore Luminătorul se afla în Hor-Virap întemniţat, timp de 13 ani,  în fiecare zi îl vizita un înger şi îl consola. Însă, în a patra zi după Înălţare, îngerul nu-l vizitează pe Sf. Grigore, ci se întoarce a doua zi. Când Sf. Grigore Luminătorul îl întrebă, de ce nu l-a vizitat, îngerul explică: ,,Când Iisus S-a Înălţat la cer, în următoarele 9 zile S-a aflat în mijlocul celor 9 cete de îngeri. În acele zile, fiecare grup Îl întâmpina cu bucurie şi exaltare pe Domnul Iisus, organizând praznic în cinstea Lui. A patra zi Domnul a vizitat grupul nostru; în fiecare an în grupul nostru este sărbătoare, de aceea nu te -am vizitat.

           După eliberarea din temniţă şi creştinirea Armeniei, stabileşte această sărbătoare. Această frumoasă poveste ne demonstreză cum putem învinge greutăţile şi a renaşte. Acest mijloc este credinţa şi izvorârea din ea a prezenţei inexplicabile a Domnului Iisus Hristos.

            Numai credinţa îl pote salva pe om de singurătate, aşa cum l-a salvat pe Grigore Luminătorul în singurătatea din Hor-Virap. Aşa cum orbul nu vede razele soarelui, aşa şi fără credinţă nu putem vedea prezenţa divină, aşa cum în oglinda spartă nu vedem chipul nostru, aşa şi prin spiritul păcătos nu vedem lumina divină. Această a două minunată sărbătoare de Florii este un nou prilej pentru noi pentru a ne reînnoi legământul cu Dumnezeu, pentru a ne întări credinţa şi pentru a ne reatesta pe noi ca oameni, şi  numirea  noastră de fiu destoinic al Domnului, precum şi apostolatul nostru.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România