Mihai Stepan Cazazian

CREDINȚĂ / 11 august – Sărbătoarea Șohakat, conform revelației Sfântului Grigore Luminătorul

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

          

Această sărbătoare este în amintirea revelaţiei sf. Grigore Luminătorul, conform căreia Unicul Fiu al Domnului a pogorât cu un ciocan de aur în mână în oraşul Vagharşapat,  pe  locul Pogorârii, care se numeşte ECIMIAŢIN, a picat raza divină şi prin revelaţie luminoasă s-a conturat forma Catedralei. De acea această sărbătoare se numeşte ŞOHAKAT (Raza picată). Aceeaşi denumire -ŞOHAKAT o are şi una din cele trei biserici, pe care le-a construit Sf. Grigore Luminătorul, unde a apărut prima rază, până a apărut raza luminoasă cu forma Catedralei.

Când Noe  coboară din arca lui pe câmpia Araratului, în acel loc, unde a fost construit oraşul Vagharşapat mai târziu, construieşte un altar pe care săvărşeşte  jertfă pentru Dumnezeu  în semn de mulţumire.

După Noe, trecând multe generaţii, Dumnezeu îl călăuzeşte pe Grigore Luminătorul, care ne luminează spiritul nostru. Ieşind din Virap, mai întâi adună   moaştele fecioarelor Hripsime, care încă nu erau înhumate, apoi prin propăvăduire, le luminează pe credincioşi, îi învaţă poruncile dumnezeieşti,  ducându-i de la păgânism către adevărata lumină divină. Aşa cum Moise a făcut pentru Israel, aşa  face  şi  sf.  Grigore Luminătorul; pe noi toţi împăcându-ne cu Dumnezeu, minunând oastea cerească.

         Această sărbătoare se prăznuieşte în sâmbăta dinaintea sărbătorii Adormirii  Maicii Domnului.

 

  Biroul de presă al Arhiepiscopiei Armene din România