“Cred că o expoziție Paradjanov în Turcia poate avea un rol și din punct de vedere politic” spune Zaven Sargsyan, directorul Muzeului Paradjanov din Erevan
Regizorul şi artistul armean, Sergei Paradjanov (1924-1990), a avut o contribuţie semnificativă la cinematografia ucraineană, armeană şi georgiană. Chiar a creat propriul său stil cinematografic, care este total diferit de principiile directoare ale realismului socialist. Primul film al lui Tarkovsky numit Copilăria lui Ivan a avut un impact enorm asupra lui Paradjanov ca cineast. Dar în anul 1964 Paradjanov a abandonat realismul socialist şi a regizat filmul Umbrele strămoșilor uitaţi, care, ca şi filmul Culoarea Rodiei, a obținut numeroase premii internaționale.
Expozițiile Paradjanov, ce sunt organizate în întreaga lume, au ca scop să aducă în atenţia lumii numele marelui artist care și-a cîștigat un nume în cinematografia universală. Lumea filmelor lui este ancorată într-o realitate în care identitatea se pierde în consum. Ca şi toţi oamenii talentaţi viaţa lui Paradjanov a fost plină de momente triste, cum ar fi închisorile, moartea brutală a primei soţii (din cauza încălcării regulilor stricte ale culturii tătare prin căsătorie) şi alte evenimente neplăcute…Cu toate acestea Paradjanov a lăsat o amprentă în istoria artei armeneşti. Iar în 2010, în onoarea lui s-a deschis la Hollywood institutul “Paradjanov-Vardanov” pentru a studia lucrările marelui regizor.
Dar ce noutăți ne mai oferă muzeul Paradjanov din Erevan? Ne-am îndreptat spre acel loc, care la prima vedere, este deosebit ca architectură și amintește de o atmosferă armenească. Deşi lucrările expuse ale lui Paradjanov meritau a fi admirate şi examinate mai atent, am preferat să aflăm de la directorul muzeului, Zaven Sargsyan, ce manifestări au avut în anul ce s-a scurs şi, evident, proiectele pentru anul 2013.
“În 2012 am avut o expoziție mare la Moscova, care a durat o lună şi jumătate. În afară de aceasta avem expoziția de fotografii intitulată “Lumea lui Sergei Paradjanov” care prezintă arta sa şi a fost itinerantă în multe ţări. De exemplu, în 2012, a fost organizat unul din cele mai mari festivaluri din lume în Coreea de Sud, iar la Riga am avut două expoziții. Am primit diverse invitaţii, însă realizarea este dificilă din motive financiare.“, – a spus Z. Sargsyan. De obicei, nu cerem bani pentru organizarea expoziției de la ţările care ne invită, însă cheltuielile suplimentare trebuiesc acoperite de acestea.
“În prezent avem invitaţii din Krasnodar şi Chişinău, unde trăiesc mulţi armeni. Însă problema e că nu prea au posibilităţi financiare pentru organizare. Totuşi, doresc foarte mult să organizăm aceste expoziții”, – a adăugat directorul, continuând că poate în luna octombrie a anului 2013 vor avea o expoziție în Vilnius, precum şi Ierusalim. În ceea ce priveşte o eventuală expoziție în Azerbaidjan, acest lucru nu este, deocamdată, realizabilă chiar dacă o delegație azeră, care a vizitat muzeul Paradjanov din Erevan, nu a avut nimic împotriva unui astfel de demers. Și Turcia dorește, în 2013, să facă o invitaţie. “Cred că o expoziție Paradjanov în Turcia poate avea un rol și din punct de vedere politic și poate da, într-un fel, o lovitură Azerbaidjan-ului. Mai ales dacă expoziția şi vizionarea filmelor vor avea loc în centru orașului Istanbul. În acest caz legătura culturală dintre cele două ţări, Armenia şi Turcia, este importantă”, – a menţionat Zaven Sargsyan.
În discuţia noastră am mai aflat că în anul 2014, cu ocazia aniversării a 90 ani de la nașterea lui Paradjanov, va fi publicată o nouă carte despre viaţa marelui regizor, poate şi o carte despre Sayat-Nova. Până acum au fost editate patru cărţi şi scrisorile din închisoare. La întrebarea în ce limbi se publică în general lucrările lui Paradjanov directorul muzeului a răspuns, că de obicei se publică în limba rusă şi engleză, ca o limbă internaţională, dar din păcate nu în limba armeană, deoarece astăzi cetăţeanul armean nu este în stare să cumpere cărţi.
Dar filme despre viaţa artistului? “Din 1990 până acum s-au realizat cca. 25 de filme despre Paradjanov ai căror realizatori sunt de diferite naţionalităţi. În prezent se lucrează un film artistic de lung metraj, care nu prea este pe placul meu din cauza scenariului realizat de o ucraineancă, ce nu l-a văzut niciodată pe Paradjanov. În film rolul marelui regizor va fi jucat de Serj Avetikyan, iar premiera filmului va fi la Istanbul, unde va avea loc şi expoziția”, – a spus directorul muzeului Paradjanov.
Și un fapt inedit. Zaven Sargsyan a primit recent o scrisoare din Costa Rica, prin care i se cereau ilustraţii pentru tipărirea unui material despre Sergei Paradjanov. În acest fel și prin ceea ce ne-a lăsat marele regizor Paradjanov amintim lumii de cultura armeană şi mai ales de locul pe care-l ocupă Armenia, o țară mică dar plină de valori universale.
Elena Ciobanyan