Mihai Stepan Cazazian

Crăciunul și Sărbătoarea Bobotezii la armenii din Suceava

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

DSCN6630

Mulți s-ar întreba cu mirare: mai există armeni la Suceava?

Da, răspund eu răspicat, există! Și se implică în viața comunității lor și nu numai… Gândiți-vă numai la sărbătoarea de la Hagigadar: puțini știu că această sărbătoare stă pe umerii unor enoriași dedicați timp de decenii. Munca părinților a fost preluată de copii și de nepoți.

Armenii din Suceava au umplut din nou biserica Sfintei Cruci din Suceava, în seara zilei de 5 ianuarie 2015 a Ajunului Crăciunului Armenesc. Atmosfera a fost emoționantă, îndeosebi când am văzut copii și vârstnici în jurul Bradului impozant, care tronează aproape de Altar, împodobit de doamnele din comunitate (în altă ordine de idei, aceste doamne din comunitate îmi aduc aminte de străbunica și de prietenele ei “nemțoaice”, care se adunau și munceau din plăcere pentru comunitate).

Am simțit bucuria acestor oameni de a se aduna, de a asculta vorbele înțelepte ale Noului Testament, de a vedea copiii nerăbdători de a-și primi darurile de Crăciun. Moș Crăciun a fost darnic și anul acesta! Nu l-a împiedicat nici gerul nici zăpada să vină să aducă fericire în casele armenilor.

DSCN6653

Am revăzut persoane apropiate, am gustat prăjiturile delicioase pregătite de doamnele Sanda și Didi Andrușcă, m-au încântat zâmbetele sincere de pe fețele tuturor. Am cunoscut persoane din comunitate, pe care nu avusesem ocazia să le întâlnesc, și care se bucurau doar de faptul că au venit la biserică, de atmosfera de Crăciun !DSCN6657

Aceeași atmosferă am resimțit-o a doua zi, pe 6 ianuarie, de Bobotează. De mai bine de zece ani vin și iau apă sfințită de la biserica Sfintei Cruci. Astfel, am avut ocazia să revăd pe membrii comunității, să ne rugăm împreună, să vedem cum copiii comunității se implică în serviciul divin (Robert a ținut Crucea, ajutat de preot). Viitorul sună promițător, dar adulții și vârstnicii, îndeosebi părintele comunității armenești,  trebuie să sprijine tinerii și copiii, să administreze cu grijă tot ceea ce are comunitatea, căci este o moștenire neprețuită! Iar puterea exemplului este un imbold pentru activitățile viitoare.

Armenii din Suceava vă urează sănătate, bucurii și împliniri în noul an!

Un gând pios se îndreaptă către martirii Genocidului, care și-au pierdut viața pe nedrept acum un veac! Dumnezeu să le dea odihna veșnică!