Redactor

Crăciun și Bobotează la armenii SUCEVEI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

                        5 ianuarie 2023, orele 17.

                        Cu un dangăt de clopot debutează ceremonia religioasă dedicată Ajunului Crăciunului. Biserica e plină, iar câțiva copilași pândesc bradul și, mai ales, ceea ce se află sub pomul de Crăciun. Oare ce daruri a lăsat Moș Crăciun?

                        Prin lumina difuză, recunosc câteva chipuri, pe care le asociez cu comunitatea armenilor de mulți ani: de la familia preotului Mandalian la doamna Daniela (Foit), doamnele Lia (Comănac), Ecaterina (Biholar), Vali (Andrușcă), Aurica (Holca), familia Ungurean cu copiii și nepoții mărișori, domnul Tilleman-Prunkul, prieteni și apropiați care asistă de demult la liturghiile armenilor din urbe.

                        În cadrul predicii, după ce a dat citire scrisorii episcopale, preotul a menționat semnificația deosebită a luminii pe care a adus-o cu sine nașterea lui Cristos, pășirea într-o altă lume, cu bunătate și îngăduință. Mai ales în aceste vremuri, oamenii își întind mâna și caută și păstrează împreună această bucurie a apariției luminii pe Pământ.

                        După liturghie, copilașii au colindat, Sabina a cântat la chitară, toată lumea a cântat, într-o atmosferă foarte plăcută. Moș Crăciun a fost generos: a lăsat daruri pentru copii sub brad și un mic coctail pentru cei mari, într-o comuniune de bucurie.

                        6 ianuarie, ziua Crăciunului și a Bobotezei, a reunit enoriașii pentru liturghia Nașterii și Botezului lui Cristos.

                        Un căzănel vechi, dar rezistent, busuioc și multă lume.

                        Conform tradiției, un copil scoate crucea din apa sfințită, iar anul acesta a fost rândul lui Eduard. Urmaș al familiei Mezighian, alături de micuța Anastasia și de ceilalți copii ai comunității, viitorul acestei mici, dar inimoase comunități este pe mâini bune, căci tot ceea ce trebuie să învețe despre ai lor strămoși se face sufletește.

                        Vă transmitem salutări din Bucovina!

Corina Derla

Suceava, ianuarie 2023

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *