Mihai Stepan Cazazian

COVID-19 / Sistemul de sănătate armenesc în pragul colapsului !

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

“Armenia a rămas fără paturi de spital, iar 200 de cetățeni cu coronavirus așteaptă să fie spitalizați”, a declarat sâmbătă, într-o informare zilnică, prim-ministrul Nikol Pashinyan.

„Sistemul de asistență medicală este atât de supraîncărcat încât nu putem accepta pacienții care trebuie spitalizați”, a spus Nikol Pashinyan.

El a adăugat că un pacient a murit ca urmare a asistenței medicale întârziate. Familia a furnizat informații despre starea pacientului prea târziu, iar sistemul de sănătate nu a răspuns corect.

Premierul a spus că Biroul comandamentului [pentru gestionarea pandemiei de coronavirus] are în vedere posibilitatea de a impune o izolare totală, dar crede că măsura nu va duce la un rezultat dorit.

“Nu este o decizie de dorit – nu numai pentru că rezultatele economice vor fi prea grele, ci și pentru că nu suntem convinși că impunerea unei carantine va fi respectată în mod corespunzător”, a spus el.

“Datele din ultimele zile arată că după ridicarea stării de urgență am revenit la 500-600 de cazuri pe zi”, a spus Nikol Pashinyan.

Potrivit premierului, „am ajuns într-un stadiu critic și traversăm infernul”. El consideră că numai o mișcare anti-epidemică generală în Republica Armenia poate fi soluția, cel puțin pe termen mediu.

2 Responses to COVID-19 / Sistemul de sănătate armenesc în pragul colapsului !

 1. Pingback: COVID-19 / Sistemul de s?n?tate armenesc în pragul colapsului ! | Armenia ? mapamond domains

 2. Cristina June 17, 2020 at 5:03 pm

  Chiar mai mult de 500-600, acum vreo 3-4 zile am avut si peste 700 de cazuri.
  Degeaba sunt delimitate reguli destul de stricte, oamenii obisnuiti nu prea le respecta. de fapt, nu le respecta aproape deloc.
  La inceput, acum 2-3saptamani, era o amenda de 100.000drami (aprox. 200euro) daca nu purtai masca in spatiile inchise, acum amenda a devenit 10.000drami (20euro), de 10ori mai putin. Ca urmare a ce, nu am inteles exact – nu am observat proteste masive in acest sens. Nici nu am fost foarte atenta la tot ce scrie pe facebook.
  Eu una as fi pro marirea la loc a amenzilor si inasprirea regulilor de protectie. Numai daca vor fi atinsi la buzunar, oamenii de rand se vor gandi de 2 ori pana sa nu respecte regulile si sa nu isi puna nenorocita aia de masca, se vor gandi de 2 ori pana sa stea inghesuiti unii peste ceilalti, samd.
  Celor care protesteaza, zicand ca abia au ce sa puna pe masa in fiecare zi, d’apoi sa isi mai si cumpere masca sa o schimbe in fiecare zi. Solutii exista la orice problema. Vorba aia, “martu mtchin tegh lini” (nu stiu cum sa traduc expresia) – va puteti cumpara masti ‘de folosinta multipla”, din material, pe care sa le spalati si/sau fierbeti in fiecare zi inainte de culcare, asa economisiti niste bani. Daca aveti bani de unul sau mai multe pachete de tigari in fiecare zi, puteti cumpara si o masca la cel putin 2 saptamani. Calculul e simplu – cel mai ieftin pachet de tigari este 380-400drami, inmultit cu sa zicem 2, sau chiar 3, face 760-1060drami, in timp ce o masca de tipul celor mentionate mai sus incepe de la 500 drami. Iar pachetul de manusi ne-chirurgicale, din plastic asemanator cu pungile obisnuite, costa 350drami/50bucati, adica 25perechi. Daca folosim o pereche pe zi, si atunci ne ajunge mai mult de 21zile/3saptamani.
  Hai sa fim seriosi…
  Nu spune nimeni sa stam incuiati de tot in casa. Ar fi practic imposibil. Mai ales ca temperatura in timpul zilei, in Erevan, oscileaza undeva in jurul a 30-32grade deja. Si suntem inca doar la mijlocul lui iunie!
  Dar macar cand iesim – si nu conteaza atat de mult unde mergem – , sa respectam regulile de siguranta. Atat pentru binele nostru personal, cat si pentru binele celor din jurul nostru.
  Daca nu respectam regulile si ne imbolnavim, ne va costa cu mult mai mult.
  Si ca un fapt interesant, am auzit ca daca se dovedeste ca cineva s-a imbolnavit clar din cauza noastra, se poate lasa cu raspundere penala.
  Asa ca…