Mihai Stepan Cazazian

COVID-19 / Patrick Devedjian, o personalitate a comunității armene din Franța, a decedat răpus de coronavirus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Spitalizat din 25 martie, diagnosticat pozitiv cu
Covid-19, Patrick Devedjian , fost ministru și președinte al consiliului
departamental Hauts-de-Seine a decedat 
sâmbătă noapte.

Avocat de profesie, fost ministru, fost deputat
pentru cel de-al 13-lea district Hauts-de-Seine din 1986 până în 2017,  fost primar în localitatea Antony (departamentul Hauts-de-Seine), din 1983 până în 2002,
Patrick Devedjian a fost ales consilier departamental în 2004, apoi președinte
al Consiliului departamental în 2007.

Patrick Devedjian a deținut mai multe funcții
guvernamentale:

– În primul rând, în calitate de ministru delegat
responsabil pentru libertățile locale (2002-2004) a fost  atașat de crearea unui cadru legislative
pentru autonomia autorităților locale și a contribuit la realizarea  legii Actului II de descentralizare.

– Apoi, în calitate de ministru delegat pentru
industrie (2004-2005), a lucrat în special la liberalizarea pieței telecomunicațiilor.

– Și, în sfârșit, în calitate de ministru a lucrat împreună cu prim-ministrul la Planul de redresare a economiei franceze (2008 – 2010),  în urma crizei financiare mondiale.

Patrick Devedjian a fost administrator al Muzeului Louvre și vicepreședinte al Societății  Prietenilor (Muzeului) Louvre.  Este autorul mai multor cărți. Din 2016, a avut o rubrică periodic  în ziarul l’Opinion.

Angajat în viața comunității armene din Franța, de unde provenea, Patrick Devedjian a militat în special pentru recunoașterea politică a Genocidului armean de către Turcia. De asemenea, se află în spatele revizuirii parlamentare, după opt ani de la prima încercare nereușită de către stânga, a unui proiect de lege prin care Franța recunoaște, în 2001, existența Genocidului armean. Vezi discursul său în Adunarea Națională  din 18 ianuarie 2001. ( aici)

Cu douăzeci de ani mai devreme, în 1985, Patrick Devedjian a descris drept „rezistență” acțiunile Armatei Secrete Armene de Eliberare a Armeniei (ASALA)  care a comis mai multe atacuri, între 1975 și 1983, cu scopul de a impune recunoașterea genocidului armean de către Turcia și comunitatea internațională. El a fost și avocat pentru unii membri ai ASALA.

Căsătorit din 1969 cu Sophie Vanbremeersch, a avut patru fii, Thomas, François, Arthur și Basile și zece nepoți.

Patrick Devedjian «A fost un spirit liber care a vrut întodeauna să gândească dreapta (politică) în nuanțe și în complexitatea ei» a scris actualul șef de stat, Emmanuel Macron, în omagiul adus fostului om politic.

One Response to COVID-19 / Patrick Devedjian, o personalitate a comunității armene din Franța, a decedat răpus de coronavirus

  1. Garabet Haciaturian March 30, 2020 at 3:44 pm

    Patrick Devedjian a fost si un important sustinator al Fondului Armenia,filiala franceza, inca de la inceput.Donator fidel, a fost în 2009 printre initiatorii a dou? proiecte majore de dezvoltare in regiunea Tavush din R.Armenia ,unul in domeniul agropastoral si unul in domeniul alimentarii cu apa , cu sprijinul Consiliului departamentului des Hauts de Seine al carui sef a fost.
    Proiectele sunt etapizate si sunt in diferite stadii de finalizare;astfel conducta de alimentare cu apa a fost refacuta si functioneaza pe un tronson de 15 km inca din 2010 iar proiectul agropastoral prevede o activitate integrata de crestere de vite de rasa superioara care se predau in grija satenilor si cu al caror lapte se produc unt si branzeturi care se exporta in Rusia.
    În 2015, an simbolic pentru armeni, Patrick Devedjian este gazda fonetonului din acel an alaturi de Anne Hidalgo, primarul Parisului. În 2018, în cadrul celei de-a 25-a anivers?ri a Fondului Armenia din Fran?a, Patrick Devedjian devine membru de onoare al filialei.
    Disparitia sa este o pierdere grea pentru comunitatea armeana interna si internationala.A fost un mare armean cu care ne vom mandri mereu si pe care nu-l vom uita niciodata.