Mihai Stepan Cazazian

COVID-19 / Memorialul Genocidului din San Francisco a fost luminat în albastru, în semn de solidaritate cu doctorii aflați în lupta cu pandemia de coronavirus

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Memorialul Genocidului Armean de pe Muntele Davidson Cross din San Francisco a fost luminat în albastru, în ajunulul Paștelui, în semn de solidaritate cu toți profesioniștii din sănătate și lucrătorii din prima linie aflați în lupta cu pandemia de Covid-19.

Începând cu 1923, Mount Davidson Landmark Park and Cross este locul în care se desfășoară, anual, așa numitul serviciu al răsăritului de Soare de Paște o sărbătoare non-confesională la nivelul întregului oraș, pe cel mai înalt vârf din San Francisco.

Datorită pandemiei și a ordinului prin care populației i s-a cerut să stea în casă, această tradiție veche de 97 de ani a fost anulată anul acesta, pentru prima dată în istoria sa.

Cu toate acestea, în conformitate cu tradiția, Consiliul Organizațiilor Armene-Americane din California de Nord (CAAONC), gardianul Muntelui Davidson Cross a decis să continue tradiția de a aprinde luminile crucii în seara de Paște. Anul acesta a fost un pic diferit.

Clădirile și reperele din zona Golfului Statelor Unite au fost luminate în albastru, ca parte a unei campanii de manifestare a sprijinului pentru profesioniștii din domeniul sănătății și pentru lucrătorii aflați în prima linie în timpul pandemiei COVID-19.

Iniațiativa #LightItBlue s-a extins și asupra altor repere din zona Golfului, inclusiv Stadionul Levi și Turnul Coit.

Acest reper istoric din San Francisco, sub forma unei cruci, se află la 103 ft înălțime, în cel mai înalt punct al orașului, fiind considerat un loc al păcii, reflecției și amintirilor. Este unul dintre cele mai vechi repere din San Francisco și se constituie ca un memorial al celor 1,5 milioane de victime ale Genocidului Armean din 1915.

Din 1997, Consiliul Organizațiilor Armene-Americane din California de Nord (CAAONC), este proprietarul legal al Muntelui Davidson Cross și și-a asumat responsabilitatea menținerii tradiției. Crucea de pe Muntele Davidson a fost rededicată, ca memorial pentru cei 1,5 milioane de armeni care au pierit în perioada 1915-1923 în Genocidul din Imperiul Otoman și în onoarea tuturor victimelor nedreptății și cruzimii, în protejarea drepturilor omului și a demnității umane.