Redactor

COVID -19 / ARMENIA – date actualizate la 25 martie 2020

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

fot Max Sivaslian

STARE DE URGENȚĂ
Începând din 24 martie orele 23:59, în Armenia a fost limitat dreptul la libera circulație a persoanelor. Măsura extremă va fi valabilă până la 31 martie, orele 23:59, cu posibilitateaa de prelungire.
Număr de cazuri depistate: 266 (față de 235 în ziua precedentă). 14 persoane au fost externate (vindecate). 1315 teste cu rezultat negativ. 868 persoane au fost izolate, 2.419 sunt auto-izolate. 30 de cazuri de pneumonie cauzată de Covid19, dintre care 5 pacienți la terapie intensivă, în stare gravă. Majoritatea persoanelor infectate cu Covid19 sunt internate la Spitalul de boli infecțioase NORK din Erevan.
Cele mai multe cazuri de contaminare cu Covid19 sunt în Erevan, Armavir, Ararat, Aragatsotn, Kotayk, Syunik, Shirak și Lori.

RESTRICȚII DE INTRARE PE TERITORIUL NAȚIONAL:
• Începând cu data de 16 martie a.c. și până la noi dispoziții, pe teritoriul Armeniei s-a introdus starea de urgență, pe fondul pandemiei de COVID-19.
• Din data de 18 martie 2020, orele 00.00, Armenia a interzis intrarea pe teritoriul national a cetățenilor din 16 state din zona cu potential epidemiologic foarte ridicat (cu excepția cetățenilor cu drept de ședere sau de muncă, respectiv a cazurilor speciale) și anume: Republica Populară Chineză, Republica Islamică Iran, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Spania, Franța, Germania, Elveția, Danemarca, Austria, Belgia, Norvegia, Suedia, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii.
• Șoferii de camioane din țările menționate anterior nu vor fi supuși acestei interdicții. Cetățenii armeni care se întorc din cele 16 state vor fi obligați să intre în carantină timp de 14 zile. În plus, toți cetățenii armeni care se întorc din străinătate trebuie să se auto-izoleze timp de 14 zile. Dacă apar simptome specifice Covid 19, aceștia trebuie să contacteze imediat linia telefonică de urgență – 060 838300.
• Punctele de frontieră cu Georgia, Azerbaidjan, Iran și Turcia sunt închise. Sunt reinstituite, temporar, controalele la frontieră pentru transportul rutier. Deocamdată, din Erevan se mai poate călători în Franța, Grecia și Federația Rusă (cu unele restricții aeroportuare pentru cetățenii străini care au nevoie de viza rusă, dacă aceștia nu folosesc terminalul de tranzit de pe Sheremetievo 1). Cursele aeriene își modifică orarul de zbor sau anulează anumite zboruri funcție de context.

EXCEPȚII ȘI PREVEDERI PRIVIND TRANZITUL:
• Granițele țării vor rămâne deschise exclusiv pentru transportul de marfă. Ministerul Economiei al Republicii Armenia aplică anumite excepții de la restricțiile transportului de mărfuri de importanță economică între Armenia și Iran. Datorită necesității trierii produselor transportate în cadrul ajutorului umanitar și a procedurii de transport a acestora, guvernul local a modificat HG din 24 februarie 2020, pentru a putea permite transportul anumitor materii prime între R. Armenia și Iran. Transportul se va efectua prin încărcarea pe teritoriul vamal neutru din zona PCTF Meghri, sub supravegherea Comitetului de Stat pentru Venituri (Garda financiară), Ministerul Sănătății și Serviciul Național de Securitate. Ministerul Economiei va autoriza transportul de mărfuri pe teritoriul Armeniei.
• Transportul intern rutier și feroviar este restricționat din data de 24 martie 2020, orele 23.59. Restricțiile de circulație la granița Armeniei nu vizează transportatorii profesioniști de mărfuri, cărora li se solicită să utilizeze echipamente specifice de protecție. Timpul de așteptare în punctele vamale este destul de mare.

MĂSURI PE PLAN INTERN:
• Restrângerea dreptului la libera circulație (din data de 24 martie 2020) va conduce la închiderea temporară a circa 1000 de întreprinderi de stat, firme private, societăți comerciale.
• Este interzisă adunarea în grupuri mai mari de două persoane. Activitatea va continua în sectoarele vitale ale economiei și societății civile (magazine alimentare, farmacii, spitale, bănci). Circulația persoanelor pe stradă va trebui motivată corespunzător (ex.: deplasare la/de la serviciu, deplasare în inters medical, etc.) și probată de un formular special care va fi completat înainde de părăsirea locuinței. Nicio persoană nu poate părăsi locuința dacă nu are asupra sa un document de identitate.
• Pensionarii își vor primi pensiile în numerar. Aceștia sunt sfătuiți să iasă la cumpărături în intervalul orar 10.00-12.00, perioadă în care restul populației va rămâne în case.
• Nu pot călători mai mult de două persoane în același autovehicul personal.
• Au fost anulate evenimentele sportive și culturale cu participare în masă și a fost interzisă organizarea de petreceri și adunări în spații publice. Sunt interzise adunările publice, sunt închise restaurante, baruri, cafenelele, cluburi, cazinouri, etc.
• Parlamentul Armeniei în prima lectură a adoptat un proiect de lege privind răspunderea penală pentru încălcarea autoizolării. În cazul în care încălcarea cerințelor de izolare sau autoizolare duce la o contaminare în masă a populației, pedeapsa va fi privativă de libertate (închisoare de la 3 luni la 5 ani).
• În timpul stării de urgență, încălcarea restricțiilor privind publicarea sau diseminarea informațiilor cu privire la coronavirus va fi pedepsită cu amendă de 50 până la 300 de ori salariul minim. Amenda maximă pentru publicațiile care încalcă restricțiile în timpul stării de urgență este de 300.000 AMD (aproximativ 600 USD). Refuzul de a șterge în termen de 24 de ore informațiile interzise va atrage o amendă de 500-1000 de ori salariul minim (1.000-2.000 USD). Mass-media locale vor avea dreptul să disemineze numai informațiile oficiale despre Covid19.

Date comunicate de Ambasada României în Armenia