Mihai Stepan Cazazian

Cotidianul rus Kommersant publică harta coridoarelor de transport între Armenia și Azerbaidjan

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Ziarul rus Kommersant a publicat o hartă care arată coridoarele de transport și căile ferate din Caucazul de Sud, a cărei deschidere a fost convenită de liderii Armeniei, Rusiei și Azerbaidjanului la întâlnirea de la Moscova pe 11 ianuarie.

Conform hărții Kommersant, Azerbaidjanul va avea un coridor de transport și o linie de cale ferată către enclava Nakhichevan situată în vestul Armeniei (a se vedea liniile negre și portocalii). Aceste legături, care trec prin regiunea sudică Syunik din Armenia, ar face legătura între Azerbaidjan și Turcia.

Armeniei i s-ar permite să folosească aceeași linie de cale ferată, care merge de la Erevan la Syunik și trece prin Nakhichevan (vezi linia neagră). Astfel, „acordul de transport” semnat la Moscova va deschide efectiv calea către Azerbaidjan către Nakhichevan și Turcia, calea către Rusia către Turcia și Armenia și calea către Armenia către Rusia. și Iran.

Calea ferată din Armenia către Rusia ar trece prin următoarele zone: Erevan-Nakhichevan-Syunik-Horadiz-Baku-Dagestan. Aceste drumuri au fost utilizate în mod activ în timpul anilor sovietici, dar nu au mai fost operate de la începutul conflictului din Karabah. Ca urmare, căile ferate armene au fost de facto reduse la o mică secțiune care leagă Erevanul de Tbilisi. Mărfurile din Rusia sunt transportate în Armenia prin regiunea Lars, care este închisă în mod regulat din cauza condițiilor meteorologice.

În prezent, planurile și strategiile pentru păstrarea siguranței acestor drumuri și căi ferate rămân incerte. Cei care locuiesc în apropierea acestor drumuri și cei care le-au folosit în epoca sovietică sunt sceptici cu privire la orice garanții de securitate. Ei au declarat site-ului CIVILNET că înainte de izbucnirea conflictului din Karabakh, în epoca sovietică, siguranța rutieră era o problemă importantă. Se speră ca forțele de menținere a păcii ruse să joace un rol important în protecția lor.