Redactor

COSTIN POPA : Mihail Jora-130. Timpul care apropie

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Un secol şi trei decenii de la naştere, cincizeci de ani de la mutarea la Domnul sunt reperele care se aniversează şi se comemorează în 2021 legate de numele marelui Mihail Jora, eminentă şi complexă personalitate a culturii naţionale.

A fost compozitor, muzicolog, dirijor, pianist, rector al Academiei Regale de Muzică din Bucureşti, profesor universitar la Conservatorul din Capitală, primul director al programelor muzicale ale Radiodifuziunii Române încă de la înfiinţare, 1928, fondator al Orchestrei Simfonice Radio, al Societăţii Compozitorilor Români, precursoarea actualei Uniuni a Compozitorilor şi Muzicologilor, membru titular al Academiei Române. O multitudine de calităţi şi funcţiuni, iniţiative şi împliniri l-au plasat în galeria iluştrilor muzicieni români, dominată de George Enescu.         

Uniunea Criticilor, Redactorilor şi Realizatorilor Muzicali din România, preşedinte – muzicologul dr. Luminiţa Arvunescu, realizator de emisiuni la Radio România Muzical, nu a lăsat să treacă nemarcat Anul Mihail Jora. În co-finanţarea Administraţiei Fondului Cultural Naţional, a alcătuit un proiect major sub genericul „Timpul care apropie” şi a restituit marelui aniversat şi comemorat, odată în plus, dimensiunea uriaşă cu care s-a înscris în muzica şi cultura românească.

Graţie acestui demers se poate spune că o mare parte din ţară a fost conectată, străbătută de evenimentele Jora, mai întâi prin turneul de spectacole muzical-teatrale „Poze şi pozne”, itinerant la Cluj-Napoca (Colegiul Academic, 9 octombrie), Ploieşti (Filarmonica Paul Constantinescu, 13 octombrie), Craiova (Filarmonica Oltenia, 18 octombrie), Bacău (Filarmonica Mihail Jora, 3 noiembrie), Bucureşti (Teatrul Act, 21 octombrie şi, în încheierea periplului, la Muzeul Colecţiilor de Artă în 7 noiembrie). Inspiraţia turneului „Poze şi pozne” a venit de la muzica binecunoscutelor suite pentru copii semnate de Jora, din care scenarista Celina Petrescu a alcătuit un spectacol în care protagonişti au fost Adriana Toacsen (Pianista… Furnicuţă) şi actorii Adela Mihai (Vrăjitoarea Zelda), alături de Ionel Barac, Iepurele… Ceasornicar. Un deliciu pentru copii, care prin verb şi joc, prin pantomimă, au gustat în premieră pentru mulţi, muzica lui Mihail Jora izvorâtă prin clapele pianului. O funcţie educaţională dovedită.         

Turneul „Poze şi pozne” a deschis manifestările Jora, continuate la fine de octombrie cu a doua ediţie a Concursului de interpretare muzicală şi de compoziţie, organizat de autorităţile locale ale oraşului Roman şi Uniunea Armenilor din România, inclusiv filiala locală, eveniment anual destinat elevilor şi studenţilor în domeniul muzical.

Costin POPA

Citeste mai mult: adev.ro/r2cfys