Mihai Stepan Cazazian

Cosmin Bălean și “dudukul” său fermecat

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Joi, 21 decembrie, am avut parte de un regal simfonic. Orchestra de camera radio sub conducerea dirijorului Radu Popa si beneficiind de interpretarea de exceptie,a lui Cosmin Bălean, a interpretat Concertul pentru duduk si orchestra de Henrik Anassian. Concertul s-a bucurat de un real success, Cosmin Balean si Radu Popa fiind rasplatiti cu aplauze si rechemari pe scena de concert de mai multe ori.

Din pacate programul de sala nu a reliefat nimic despre personalitatea compozitorului armean Henrik Anassian.  Henrik Anassian s-a nascut la Erevan la 10 aprilie 1937. A absolvit Conservatorul de Stat Komitas din Erevan in 1966. A condus Orchestra Simfonica a Armeniei. A compus mai multe lucrari simfonice, dar Concertul pentru duduk si orchestra  este de departe lucrarea sa de capatai fiind astazi interpretata cu mult succes in diverse colturi ale lumii, precum Israel si Venezuela.

In 1978 s-a stabilit in Statele Unite ale Americii la Los Angeles. A creat corul Sipan cu care a efectuat mai multe concerte la Erevan.

Cosmin Balean nu este armean de origine, dar a indragit sonoritatile unui instrument stravechi, dudukul, si a invatat sa cante la acesta. Domnia sa este profesor la Facultatea de Muzica din Timisoara si seful partidei de fagot a Orchestrei Simfonice “Banatul” din Timisoara. Ne reamintim ca cu ceva timp in urma Cosmin Balean a fost prezent la festivitatile prijeluite de Strada Armeneasca.

Cosmin Balean si Radu Popa au acordat si un bis, melodii populare romanesti interpretate de orchestra de camera radio cu solo duduk. Cu aceasta ocazie publicul meloman a remarcat universalitatea acestui fermecator si stravechi instrument.

Gabriel Antonie Lazarovici