Mihai Stepan Cazazian

COSMIN BĂLEAN sau sunetul inconfundabil al Duduk-ului în Festivalul Strada Armenească

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

10561648_341639062650206_2385537514013706042_n

Cosmin Rafael Bălean s-a născut în 1972 într-un mic orăşel de pe malul Dunării, la Moldova Nouă. Muzica a reprezentat principalul factor al vieţii sale care i-a conturat personalitatea şi cu ajutorul căruia a devenit cine este azi: părinte, soţ şi muzician. Duduk-ul l-a descoperit întâmplător în urmă cu 4 ani, audiind concertul maestrului H. Anassian. Fascinat, i s-a părut că timbrul este total aparte faţă de instrumentele clasice folosite în muzica cultă.

Sunetul istoriei

Duduk-ul este unul dintre cele mai vechi instrumente din lume, cu o istorie de peste 3.000 de ani. A suferit mici modificări de formă, cea mai mare schimbare fiind că la începuturile sale era confecţionat din os, iar acum se foloseşte lemnul de cais. Cosmin Bălean a prezentat duduk-ul şi publicului de la Festivalul Internaţional „George Enescu“. Puţini oameni în lume cântă la acest instrument alături de orchestre simfonice, din cauză că este foarte dificil din punct de vedere tehnic.

Actualmente Cosmin Bălean îşi desfăşoară activitatea ca artist instrumentist al Filarmonicii Banatul din Timişoara şi este membru fondator al formaţiilor de cameră: Trio Katharsis, Bassonery Quartet şi Duo Sonus.