Szekely Csaba

Corul armenilor gherleni invitat la hramul bisericii ”Sf.Elisabeta” din Dumbrăveni

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

       Sâmbătă, 15 august, în localitatea sibiană Dumbrăveni  are loc tradiționala sărbătoare religioasă prilejuită de hramul uneia  dintre cele mai mari biserici armenești (desigur alături  de impozanta Catedrală din  Gherla). Dacă în alți ani evenimentul de pe Târnave a fost onorat de un număr mare de creștini gherleni, în prezent doar corul bisericii armenești din Gherla se deplasează la această sărbătoare. Cei doisprezece membri ai corului conduși de dirijorul Molnar Arpad  vor interpreta  și piese în limba armeană.

         Biserica Armeano-Catolică „Sf. Elisabeta” din Dumbrăveni a fost sfinţită în anul 1791. Prin amploarea monumentală, arhitectură şi mobilierului de calitate, catedrala se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. Biserica are doar un singur turn (iniţial a avut două), pentru că, în anul 1927, un vânt puternic a dus la căderea coifului turnului de nord-vest, care de atunci nu a mai fost reabilitat. Alături de biserică se află castelul Apaffi, în prezent Muzeul Armenilor Transilvăneni, un obiectiv istoric mult căutat în această perioadă estivală. 

       Slujba religioasă de la Biserica  Armenească” Sf. Elisabeta” din Dumbrăveni va fi  oficiată cu respectarea restricțiilor impuse de pandemie.

Szekely  Csaba