Szekely Csaba

Corul armenilor gherleni în pelerinaj la DUMBRĂVENI

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

         În fiecare an, la 15 august în oraşul sibian Dumbrăveni are loc tradiţionala sărbătoare creştinească prilejuită de hramul Bisericii Armeano-Catolice „Sfînta Elisabeta”, lăcaş de cult impozant ce domină tot centrul localităţii de pe Tîrnave. La acest mare eveniment au participat şi reprezentanţi ai comunităţilor armeneşti din zona Transilvaniei, printre care s-au aflat şi oaspeţi gherleni dar și armeni din București și Constanța. La începutul acestei săptămîni din delegaţia vechiului Armenopolis au făcut parte membrii corurilor comune armeneşti şi romano-catolice, care de peste 20 de ani în fiecare  vară onorează această mare sărbătoare religioasă.

Slujba a fost oficiată de preoţii Szakács Endre de la Biserica romano-catolică „Sf. Ioan Botezătorul” Tg. Mureş, Gál Hunor de la  Biserica armeano-catolică din Gheorgheni  (judeţul Harghita)  şi Babota Tibor de la Biserica romano-catolică din  Mediaş, iar programul muzical a fost susţinut de  corul gherlean condus de Molnár Árpád, ajutat de corul Bisericii romano-catolice din Mediaş. Piesele muzicale au fost interpretate în limba armeană, aşa cum se obişnuieşte în fiecare an în cadrul slujbei săvărşite cu ocazia hramului bisericii din piaţa centrală, plină pînă la refuz cu credincioşii din localitate şi cu oaspeţii sosiţi cu acest prilej în fostul Elisabetstadt.

        Biserica armeano-catolică  „Sfânta Elisabeta” din Dumbrăveni este un valoros monument istoric  sfinţită în anul 1791, avînd interior baroc tîrziu. Exteriorul frumosului lăcaş de cult este dominat de cele  două turnuri înalte, unul din ele în  anul 1927 fiind distrus în urma unei mari furtuni, de atunci ne mai fiind refăcut.

Szekely Csaba