Elena Chobanyan

CORONAVIRUS versus DEMOCRAȚIE / Suprimarea democraţiei, sau o nouă abordare de apărare a sănătăţii cetăţenilor?

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Adunarea Națională în ședința extraordinară convocată la 31 martie 2020, a adoptat hotărârile  Republicii Armenia  privind  unele suplimentări la  “legea  privind regimul juridic în situații de urgență” şi  la “legea privind comunicărea electronică”. Aceste amendamente prevăd că, în timpul stării de urgență anunţate din cauza epidemiei de coronavirus se va putea  accesa locația  cetățenilor Armeniei și apelurile telefonice pe baza informațiilor furnizate de operatorii de telefonie mobilă.

O serie de activiști pentru drepturile omului și-au exprimat îngrijorarea față de proiectele menționate. Această chestiune, ce este evidențiată și în abordările organizațiilor internaționale, arată că schimbarea legislativă din Armenia prevede o intervenție foarte largă în datele cu caracter personal și dreptul la confidențialitate.

Vă prezentăm un fragment din suplimentările adoptate la Legea Republicii Armenia “cu privire la comunicare electronică”.

Articolul 1. Din 8 iulie 2005 se suplimentează articolul 49 partea 2 din Legea Republicii Armenia „Despre comunicarea electronică” (denumită în continuare „Lege”) cu un nou punct 4:

“4) În timpul stării de urgență, în scopul, în cazurile, în volumul şi în conformitate cu procedura stabilită prin decizia Guvernului Republicii Armenia privind declararea stării de urgență definite de lege”.

Articolul 2. Prezenta lege intră în vigoare imediat după publicarea sa oficială.

Amănuntele oficiale despre legile menţionate mai sus le puteţi găsi aici:

Aşadar, problema care se pune nu este legată de întrebarea de ce se schimbă legile sau de ce se fac modificări în legi, în direcţia îmbunătățirii situației create de pandemie, ci îngrijorările oamenilor se  referă la drepturile cetăţenilor, de frica şi, uneori, posibilitatea de a fi controlaţi nu doar de către guvernul armean, ci de alte structuri, în interes propriu, ceea ce  s-a practicat, de pildă, în Statele Unite, mai ales în zona comunicațiilor  şi a mesajelor electronice (telefoane, mobile, site-uri, etc.). În plus, unii jurnalişti îşi exprimă teama că elemente democratice din Armenia la care multe state tind, cum ar fi  libertatea de exprimare mai ales în mass-media, drepturile de vot, protecţia datelor personale pot fi suprimate. Ba mai mult, în timpul carantinei, printre suplimentările la câteva legi pe care guvernul le-a anunţat ar fi să supravegheze comunicatele de presă locale sau  să le limiteze şi pentru a nu se crea panică. Astfel  jurnaliştii trebuie să folosească  doar comunicatele oficiale ca singura sursă de informaţie, în acest caz, informaţiile publicate de către Ministerul Sănătăţii al Armeniei. De altfel, aşa cum s-a demonstrat, vor fi scoase comunicatele şi părerile publicate, ce contrazic informaţiile oferite de către autorităţii împuternicite. La un moment dat, jurnaliştii au fost cuprinşi de umbrele cenzurii din perioada comunistă.  

Conform hetq.am, având în vedere nevoia de conștientizare publică, de informații fiabile și cuprinzătoare în această situație, câteva organizații media armenești au solicitat guvernului Republicii Armenia să stabilească imediat o procedură clară pentru furnizarea informațiilor solicitate  de mass-media într-un termen rezonabil și să desemneze un organism responsabil.

Revenind la pandemia cu coronavirusi  nu se ştie când se va ridica starea de urgență şi când ne vom relua activităţile normale ale vieţii, recuperându-ne economia ţării. Însă un lucru pare cert: în cazul în care guvernul Armeniei nu va putea susţine cetăţenii armeni, din punct de vedere financiar în această situaţie, nu va găsi soluţii împotriva virusului răspândit şi, în sfârşit, dacă pachetul de sprijin social planificat de către autorități nu va fi pus în practică, nu ne rămâne decât să avem răbdare nesfârşită în viaţa aceasta virtuală, unde mulţi cetățeni armeni, aşteaptând un sprijin minimal, îşi vor cheltui ultimii bănuţi păstraţi pentru zile negre.

… Totuşi, haideţi să fim optimişti, să avem înțelegere şi să ne păstrăm calmul, cât este posibil!   

Elena CIOBANYAN