Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENȚĂ DIN SALENTO / Festivități în onoarea Sfântului Grigorie Armeanul, Protectorul oraşului Nardo'(Lecce) 18-20 februarie 2017

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Anii trecuți (în mod deosebit 2009, 2012 şi 2016) au fost ani teribili pentru Italia din cauza cutremurelor care au devastat mai întâi regiunile Abruzzo, Emilia-Romagna şi vara trecută, Lazio şi Umbria,provocând multe pierderi de vieți omeneşti şi pagube enorme mai ales în patrimoniul artistic-cultural. În sudul Italiei,în Salento,există un oraş numit Nardo’ la 40 de km distanţă de Lecce,care în 20 februarie 1743 a fost aproape în întregime distrus de un cutremur simțit în toată regiunea şi până în Grecia, care a provocat moartea a 250 de persoane în mare parte copii,căci adulţii lucrau la câmp.

Nardo'(Lecce)Statuia Sfântului Grigorie Armeanul între cea a Sfântului Anton din Padova şi cea a Sfântului Mihail

Citind documentele vremii, aflăm că statuia în piatră a Sfântului Grigorie Armeanul cu mâna ridicată în semn de binecuvântare,aşezată într-un loc înalt în Piața publică a localității, în mod miraculos, la un moment dat, s-a mişcat spre Vest ,în direcția epicentrului cutremurului,fără să cadă,moment în care mişcarea telurică s-a oprit. De atunci Sfântul Grigorie Luminătorul este Protectorul oraşului Nardo’ fiind sărbătorit pe 20 februarie în fiecare an, deşi calendarul catolic şi ortodox îl aminteşte pe 30 septembrie. Figura Sfântului Grigorie Armeanul face parte din identitatea locuitorilor oraşului Nardo’ care-l amintesc şi-l onorează în fiecare an, neuitând că este un binefăcător pentru naţiunea sa de origine, pentru că a înrădăcinat în conştiinţa poporului credinţa în Hristos! În baza tradiției istorice ,locuitorii din Nardo’ s-au adresat Sfântului în caz de nevoie cât şi pentru binecuvântarea recoltelor. Răspândirea cultului se datorează în bună parte activităţii Catedralei în care au slujit doi preoți , unul grec-bizantin şi altul de rit catolic,un exemplu de adevărat ecumenism, de echilibru între tradiția orientală şi cea occidentală,  de legătură cu viaţa socială şi economică din zona mediterană.

Altarul dedicat Sfântului Grigorie Armeanul în Catedrala din Nardo'(Lecce)

O LUX ECCLESIAE PONTIFEX ARMENIAE DEPRECARE PRONOBIS FILIUS DEI Bustul în argint al Sfântului în Catedrala din Nardo'(Lecce)

 

 

Acum o săptămână pe 18 februarie am vizitat Nardo’ în compania prietenilor care locuiesc acolo, Anna şi Giuseppe, făcând fotografii,culegând informaţii şi asistând în aceeaşi  dimineață la prezentarea cărții “Karastan. Armenia terra delle pietre”[Karastan.Armenia pământul pietrelor] editor Besa, scrisă de Alessandro Pellegatta. Autorul pasionat călător (a vizitat şi Albania,Yemen,Oman,Eritrea)a explorat în Armenia trasee mai puțin cunoscute,a descoperit ospitalitatea poporului,vrednicia bătrânelor,îndemânarea manuală a femeilor,răspândirea  Khacikarului şi multe alte lucruri autentice ale vieții de zi cu zi,trecute şi prezente.

Autoarea articolului,Simona Paula Dobrescu ,alături de Alessandro Pellegatta şi alte personalități religioase şi civile din Nardo'(Lecce) 18 februarie 2017

Cartea după cuprins şi bibliografie, prezintă informaţii şi sfaturi,pentru toți cei care după ce-o citesc,intenționează să viziteze locurile descrise în pagine ei. Din publicul atent, la tot ce s-a povestit,câteva persoane au luat cuvântul,printre care şi subsemnata. Eu personal, i-am invitat pe toți cei prezenți în sală să vină  la Bari pentru a vedea Khacikarul poziționat pe faleză, mărturia prezenței Comunității Armene în oraş, să viziteze şi Bucureştiul unde vor putea admira Catedrala armeană, spunându-le totodată , că evreii care au comemorat pe 27 ianuarie 2017, Shoah, au ales să  amintească ziua revoltei de la Auschwitz, în data de 24 aprilie 2017, care coincide cu cea a Genocidului Armenilor.

Împreună cu cei  prezenți am vizitat splendida catedrală din Nardo’ de unde vă trimit semnificative fotografii în legătură cu cele scrise mai sus.Festivitățile civile şi religioase în onoarea Sfântului Grigorie Armeanul, Sfânt Protector al oraşului Nardo’ au continuat în zilele de 19 şi 20 februarie 2017 spre bucuria localnicilor şi a vizitatorilor.

 

Simona Paula Dobrescu

 

One Response to CORESPONDENȚĂ DIN SALENTO / Festivități în onoarea Sfântului Grigorie Armeanul, Protectorul oraşului Nardo'(Lecce) 18-20 februarie 2017

  1. Krikor March 7, 2017 at 4:11 am

    Multe multumiri Dnei Dobrescu pentru interesanta si documentata prezentare a prezentei Armenesti in Nardo.
    Aceasta se aduga la multe alte prezentze Armenesti in Italia ca de exemplu Venetia , Florentza , Napoli,Bologna, Roma si altele