Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENŢĂ DIN LECCE / VIZITA SANCTITĂŢII SALE BARTOLOMEU I ÎN SALENTO

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

20161202_181216_1481573156797_resizedÎn după-amiaza zilei de 1 decembrie 2016 Sanctitatea Sa Bartolomeu I Arhiepiscop de Constantinopol-Noua Roma, a sosit la Brindisi, la bordul unui avion particular, păşind pe pământul binecuvântat al regiunii Puglia, plină de istorie şi de glorioase tradiţii. Este pentru prima dată în 2000 de ani când un Patriarh Ecumenic vizitează aceste locuri bogate în mărturii bizantine.

În seara aceleaşi zile, însoţit de întreaga sa delegaţie, s-a întâlnit în Catedrala oraşului Lecce, cu Î.P.S. Domenico D’Ambrosio Arhiepiscop şi Metropolit al aceleaşi localităţi, pentru o Rugăciune ecumenică. Aşezat pe acelaşi tron pe care cu ani în urmă luase loc Papa Ioan al II lea, azi Sfânt, Patriahul Ecumenic a fost salutat cu multă căldură de locuitori şi cu maxima onoare de arhiepiscopii Mitropoliei de Lecce, Otranto, Brindisi-Ostuni, Nardò-Gallipoli şi Ugento-Santa Maria di Leuca. Sosit ca un pelerin pentru a se întâlni cu fraţii din Occident, Sanctitatea Sa în discursul pe care l-a pronunţat în Catedrală, a pus accentul pe necesitatea apărării mediului în care trăim şi ocrotirea a tot ce ne înconjoară: peisaj, animale şi plante. Totodată, a amintit, gândindu-se nu numai la creştini, pe toţi martirii care suferă în lume din cauza credinţei, a războaielor, a fanatismului şi a lipsei mijloacelor necesare supravieţuirii.

În dimineaţa zilei de 2 decembrie 2016, Patriarhului Ecumenic i-a fost conferită Laurea Honoris Causa în Arheologie, a Universităţii Salentului (Lecce). Iniţiativa acordării Titlului Academic a venit din partea arheologului şi profesorului emerit Francesco D’Andria, care în 2011 într-o Misiune arheologică italiană a descoperit la Hieropolis azi Pamukkale în Turcia, mormântul Apostolului Filip. Ceremonia s-a desfăşurat în incinta Centrului Congrese Campus Ecotekne, în prezenţa autorităţilor locale şi a numeroşilor exponenţi ai lumii culturale, politice şi religioase: catolici, ortodocşi, greco-catolici şi musulmani reprezentaţi de Imam Saifeddine Maaroufi. Mulţumind, Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I, în Lectio Magistralis pe care a ţinut-o la sfârşitul ceremoniei, a vorbit despre consecinţele crizei economice mondiale, globalizare, fundamentalism religios, migraţiile actuale, violarea drepturilor umane şi respectarea ambientului, citând în acest sens şi Enciclica lui Papa Francisc Laudatis sì. În continuare, în incinta Centrului Congresual a vizitat Expoziţia fotografică bazată pe descoperirile arheologice citate mai sus. După prânz Patriarhul a vizitat în afară de Lecce Abaţia Santa Maria di Cerrate, odinioară locuită de călugări ortodocşi. FAI (Fond Ambient Italian), se ocupă actual de restaurarea acestei construcţii în stil arhitectonic romanic, începută în secolul al XIlea şi terminată în secolul al XIIIlea, bogătă în picturi în frescă.

 

20161202_143534_1481572378358_resized

Abația Santa Maria di Cerrate

Seara zilei de 2 decembrie 2016, s-a încheiat cu vizita la Mȃnăstirea San Giovanni Evangelista (Sfȃntul Ion Evangelist), situată în centrul istoric a oraşului Lecce. În biserica mȃnăstirii maicile benedectine au expus în onoarea Sanctităţii Sale, Bartolomeu I, o preţioasă icoană a Maicii Domnului. Patriarhul a fost întȃmpinat de cȃntecul suav al maicilor, iar salutul de bun venit i-a fost adresat de Maica Benedetta Grasso, Stareţa mȃnăstirii, care a prezentat activitatea comunităţii, în favoarea dialogului ecumenic şi intereligios. După ce a mulţumit de primire, Sanctitatea Sa a luat cuvȃntul (având în dreapta şi în stânga Sa, două fetiţe, ca doi îngeri), lăudȃnd printre altele şi munca manuală a maicilor, producătoare de renumitele dulciuri cu migdale, vizitȃnd după aceea, Muzeul Mȃnăstirii unde se găsesc pergamene antice din secolul al XIIlea.img-20161204-wa0000-2

Programul zilei de 3 decembrie 2016 s-a desfăşurat în întregime în afară de Lecce. La Castelul Baronului De Gualtieris din Castrignano dei Greci, Patriarhului Ecumenic i-a fost conferită Cetăţenia Onorară a teritorului numit Grecìa Salentina. La Carpignano Salentino a vizitat Cripta Santa Cristina îmbogaţită cu importante cicluri de picturi în frescă ce datează din secolul al Xlea, unde se găseşte şi cea mai antică inscripţie în limba greacă medievală. Vizita a continuat la Corigliano d’Otranto, Castelul de Monti unde Patriarhul Ecumenic s-a întȃlnit cu locuitorii şi Asociaţiile Culturale ale zonei. Grecìa Salentina este o “insulă” lingvistică din Salento, situată în regiunea Puglia, partea meridională, provincia oraşului Lecce, unde se vorbeşte un dialect neo-grec, numit grìko.

Duminică 4 decembrie s-a încheiat vizita Sanctităţii Sala la Lecce. Această zi a fost dedicată, în întregime, întȃlnirii cu credincioşii ortodocşi greci şi de alte naţionalităţi: ucraini, bieloruşi, romȃni.

20161202_120911_1481571973405_resized

Harta indică punctul unde a fost descoperit mormântul Apostolului Filip

La ora 10.00 în Biserica Ortodoxă Sfȃntul Nicolae din Lecce s-a ţinut Sfȃnta şi Divina Liturghie şi Horostasia Patriarhală, fiind prezent şi Î.P.S. Arhiepiscopul Mitropolit de Lecce Domenico D’Ambrosio.

La ora 13.30 la Palatul Bernardini proprietatea profesoarei Isabella Oztasciyan Bernardini D’Arnesano, Sanctitatea Sa a binecuvȃntat biblioteca Mitropoliei Greco-Ortodoxe din Italia-Malta, “Kallinikos Lystrom”. Înainte de prȃnzul la Palatul Bernardini din secolul al XIXlea, artista Anna Dimitri a interpretat cȃntece religioase în dialectul grìko şi în greceşte. Seara tȃrziu cȃnd prietena mea Isabella Oztasciyan Bernardini D’Arnesano (tată armean şi mamă grecoaică, născută la Istanbul, unde a trăit pȃnă cȃnd a venit la studii în Italia, la Universitatea din Bologna), m-a condus la gară, ne-am adus aminte cȃnd în anul 2005 împreună am străbătut Italia cu maşina, pentru a asista la sfȃrsitul lui noiembrie al aceluiaşi an, la ceremonia conferirii Laurei Honoris Causa în Bunuri Culturale, Patriarhului Ecumenic, în Biserica San Apollinare din Ravenna. Şi atunci, ca şi acum în 2016, am trăit împreună momente de neuitat în numele credinţei.

Simona Paula Dobrescu