Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENȚĂ DIN FORENZA (Regiunea Basilicata) / Biserica Sfânta Maria a Armenilor

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

Cu ocazia Zilei Internaționale a Femeii 2017, Secția Națională a Scriitorilor din regiunile Puglia şi Basilicata a organizat un “Cocktail de Versuri”(4-6 martie) ajuns anul acesta la a XVI a ediție. Acest extraordinar eveniment cultural coordonat de Anna Santoliquido, Preşedinta Mişcării Internaționale “Femei şi poezie” instituită acum 32 de ani, a avut ca temă: “Maternitatea şi copilăria descrise în poezii”. În cadrul programului acestui eveniment, desfăşurat în parte la Biblioteca Națională din Bari,în parte la Sediul Mişcării Internaționale”Femei şi Poezie,din acelaşi oraş,cât şi la Cofetăria”I tesori di Sicilia”[Comorile Siciliei] din centru localității,au fost prezente multe personalități culturale şi politice din Bari,din alte oraşe ale regiunii Puglia şi din Italia, poete şi oaspete de peste hotare:Bulgaria, Japonia,Serbia, Israel. Totodată,au luat parte:elevi şi eleve de liceu,grupuri muzicale,muzicieni, avocați,ziariști,reprezentanți ai unor asociaţii  culturale italiane şi străine,profesori,scriitoari etc.

Invitată să iau cuvântul, am vorbit despre rolul basmelor în activitatea de mediere interculturală, pe care o întreprind în şcolile unde se înregistrează prezența elevilor străini, mai ales români.

Ruinele restaurate ale bisericii Sfânta Maria a Armenilor din Forenza regiunea Basilicata

Interiorul ruinelor bisericii Sfânta Maria a Armenilor

Cu vizita la Forenza şi Genzano din Lucania (Basilicata) s-a încheiat acest eveniment dedicat în întregime activității şi talentului genului feminin. Forenza situată în vârf de munte (Appennino Lucan)la 836 m înălțime față de nivelul Mării, se vede de departe şi este o mică bijuterie prețioasă,datorită prezenței numeroaselor biserici şi a operelor de artă. Locuitorii sunt în jur de 2000 de persoane,multe dintre ele fiind răspândite în lumea întreagă,ținând totuşi legătura cu locul de origine. După ce am vizitat Mânăstirea călugărilor Franciscani admirând magnificul Crocifix,numeroasele tablouri(Şcoala de pictură olandeză)şi antica bibliotecă,în vale am putut vedea ruinele Bisericii Sfânta Maria a Armenilor care datează din secolul al XII-lea.Aceste ruine au fost totuşi restaurate.Amănunte despre Biserică(“Iuxsta Sanctam Mariam de Armeniis 2 februarie 1196)le putem citi în pergamenele bine păstrate în Arhiva Mânăstirii Montevergine din Avellino.În documentele lucane se pot citi amănunte interesante despre Biserică,construită şi dotată de către contele de Tricarico.Timp de multe secole nu avem mărturii despre prezența ei.Doar în secolul al XIX-lea aflăm de existența unei lespezi(1893)cu un orificiu central în care se putea pune o cruce, mărturie a unor evenimente trecute.Alte mărturii ni le dăruiesc bătrânii care cu propriile amintiri şi legende depănate, povestesc cum la începutul secolului trecut,clopotul Bisericii a fost dus la cimitir,spre păstrare,de către preotul Don Michele Basile.În anul 2012 în mijlocul ruinelor restaurate,ale  bisericii Sfânta Maria a Armenilor a fost organizat un eveniment cultural, intitulat”Dialog despre frumusețea regăsită”,care a fost asociat Zilei  Europene a Patrimoniului, denumită “Italia Comoara Europei”.În urmă cu câțiva ani,de la Universitatea din Bologna au sosit pe aceste meleagari studenți italiani şi străni(mexicani,spanioli şi un armean) care în baza unui proiect,au căutat în zona şi în alte locuri din regiunea Basilicata,mărturia prezenței armene. Vorbind cu fostul primar al localității care m-a condus ca să pot face fotografii de aproape, îmi spunea că aceeaşi Universitate,cât de curând,va întreprinde noi cercetări în vederea reconstituirii străzii pe care Armenii au străbătut-o în această Națiune. Lucruri deosebit de intereesante care merită să fie cunoscute şi în viitor aprofundate. Cu dorința de a mă putea întoarce pe aceste meleaguri pentru a vă povesti şi alte amănunte,vă salut cordial din Forenza medievală.

 

Simona Paula Dobrescu