Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENȚĂ DIN BARI/Vernisage “Culorile Aleanței”a II a ediție (3-18 mai 2018)

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

 

“Melograni sacri d’Armenia” de Kaianik Adagian

 

 

 

 

 

 

 

 

Expoziția internațională “Culorile Aleanței”, inaugurată în ziua de joi 3 mai 2018,s-a bucurat și anul acesta de prezența unor artiști internaționali, a celor naționali, cât și a tinerelor talente din regiunea gazdă Puglia,care și-au expus lucrările în Palatul Ateneului,în cadrul Universității”Aldo Moro”din Bari.

 

 

 

 

 

Lucia Martina Vechi meserii

Organizată de STARGATE Service A.d.V. expoziția a fost îmbogățită și de prezența unor icoane, a nenumărate vase de sticlă, farfurii de ceramică reprezentând pe Sfântul Nicolae. Au inaugurat evenimentul artiștii  Irina Hale și Zahi Issa. Irina Hale născută la Londra a locuit pentru lungi perioade la Roma, Paris și în India. În prezent locuiește în regiunea Puglia. În anul 2003 a fost în Afganistan cu o delegație cu obiectivul de a crea laboratoare creative pentru copii. Zahi Issa artist contemporan, născut la Alep (Siria),pictează de la vârsta de 13 ani.A început activitatea sa desenând și colorând figuri umane și naturi moarte.Este autorul unor lucrări abstracte, revoluționare și anticonformiste  în care îmbină elementele artei clasice europene cu cele legate de tradițiile pământului natal. Ca și anul trecut s-a remarcat prezența artistei Kaianik Adagian, care a prezentat o lucrare, ulei pe pânză(30/30),intitulat “Melograni sacri d’Armenia”(Rodii sacre din Armenia).Acest fruct este un simbol de fertilitate și renaștere,iar numeroasele semințe simbolizează dragostea,sentimentul plin care duce la unire și prosperitate. Pomul care dă acest fruct mai este supranumit și “Pomul Afroditei”,zeița l-a plantat pentru prima dată în insula Cipru.

Kaianik s-a născut la Bari și a petrecut mulți ani în Satul “Nor Arax”.Tatăl ei armean și mama italiancă ,încă locuiesc la “Nor Arax”,unde poetul Hrand Nazarianz a pus bazele comunității armene la Bari. Evenimentul face parte dintr-un program bine conceput și organizat de către Asociația culturală  STARGATE condusă de Mariella Ragnini de Siriana, care a pus accentul pe Diversitatea Culturală pentru Dialog și Dezvoltare, principii susținute și amintite de UNESCO(Organizația Națiunilor Unite pentru Educație,Știință și Cultură)în ziua de 21 mai în fiecare an.

 

“Foame”lucrare de Irina Hale

Simona Paula Dobrescu

Simona Dobrescu și artista Irina Hale