CORESPONDENȚĂ DIN BARI / Fără istorie şi fără amintire nu există viitor
10 Februarie 2017-“Giorno del ricordo”
“Ziua amintirii”este o solemnitate civilă națională italiană care se organizează pe 10 februarie în fiecare an. A fost instituită în baza legii n.92 din 30 martie 2004, cu scopul de a păstra şi a reînnoi memoria tragediei italienilor,a tuturor victimelor aruncate de vii în foibe ( grote verticale natural) din regiunea Giulia în podişul Carsic,cât şi a miilor de locuitori din Istria, Fiume şi Dalmația care au dat curs unui adevărat exod spre Italia după cel de-al Doilea Război Mondial, când s-au trasat noile granițe orientale, iar armatele Iugoslave au ocupat acele zone, aparținînd odată Republicii Venețiene .În numai regiunea Istria unde în 1936 se înregistrau 290.000 de italieni, printre care şi comunitatea istorică de istro-români,în 1961 mai rămăseseră abia 14.000 de vorbitori de limbă italiană. Campania de epurare etnică care a fost condusă împotriva celor care nu s-au lăsat asimilaţi de slavi şi care au refuzat să se dezucă de propriile origini, s-a trasformat într-un genocid italian. Acest eveniment tragic a fost amintit în Parlament, în Regiunile şi primăriile Italiei, în Universitățile Peninsulei cât şi în Şcoli. Personal am luat parte la o astfel de inițiativă organizată de elevii Şcolii Secundare de Gradul I “Tommaso Fiore” din Bari, sub îndrumarea atentă a profesorilor. Întreaga acțiune a fost condusă de doamna directoare, Giovanna De Giglio, care m-a invitat să iau cuvântul şi să povestesc tinerilor elevi despre o altă pagină tragică a istoriei omenirii, cea a Genocidului Armean!
Am fost onorată de încrederea acordată şi pe scurt am vorbit de prezența armenilor la Bari, în regiunea Puglia, în România, aducând mărturie articolelor scrise de mine, dar mai ales a cărților pe care le-am citit şi recenzat şi a faptului că am cunoscut personal pe fiecare autor: Antonia Arslan, Maria Immacolata Macioti, Laura Efrikian, Sonya Orfalian,Giuseppe Lovecchio, Luigi Antonio Fino etc.
Am încheiat cu romanul “Cartea şoaptelor”[Il libro dei sussuri] al domnului Varujan Vosganian tipărit în Italia de editorul Keller, al cărui conținut deosebit e plin de seninătate dar şi de nelinişte,aşa cum scrie renumitul ziar spaniol El País [<<Che trama squisita intessuta di serenita’ e inquietudine>>].
Drama italienilor din Fiume, Istria şi Dalmația, ne aminteşte de drama altor popoare, lovite de materialism şi internaționalism care au făcut ravagii, lăsând o rană adâncă în memoria celor care au reuşit să supraviețuiască!
Simona Paula Dobrescu