Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENŢĂ DIN BARI / Bartolomeu I purtator de pace în lume

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

20161205_102934_resized

Vizita Patriarhului Ecumenic în regiunea Puglia a continuat la Bari în zilele de 5 şi 6 decembrie 2016, într-o atmosferă de sărbătoare. Luni de dimineaţă la ora 10.30 Sanctitatea Sa era prezentă în Bazilica Pontificală Sfântul Nicolae din Bari, la inaugurarea Anului Academic 2016-2017 al Facultăţii Teologice Puglieze, alături de Î.P.S. Arhiepiscop şi Metropolit de Bari-Bitonto Francesco Cacucci, şi de Superiorul Bazilicii Pontificale călugărul dominican Ciro Capostosto. Cu această ocazie Sanctitatea Sa a primit Premiul Ecumenic Sfântul Nicolae, pentru intensa sa activitate în favoarea promovării unităţii creştinilor.

In discursul pronunţat (Lectio Magistralis) a pus accentul pe justiţie, libertate şi adevăr, necesare pentru construirea şi consolidarea păcii şi pe rolul religiilor, capabile să realizeze poduri între oameni, popoare şi culturi diverse şi să înlesnească colaborarea şi înţelegerea reciprocă. Totdată, a amintit, că este necesară stima reciprocă între naţiuni, care este în stare să depăşească neâncrederea violenza, masacrele şi genocidiile.

În după-amiaza aceleaşi zile credincioşii au asistat la ritul vesprii în limba greacă în biserica Sacro Cuore, situată în Corso Cavour, în plin centru al oraşului Bari, care din 5 decembrie 2016, a fost dată în concesie de către Î.P.S. Arhiepiscop Mitropolit Francesco Cacucci, comunităţii greco-ortodoxe.

20161205_173334_1481662982400_resizedLa acest eveniment ecumenic era prezent şi  Î.P.S. Arhiepiscop Aram Atesyan locţiitor al Patriarhiei Armene de Constantinopol, cu care am putut vorbi şi schimba impresii despre vizita Patriarhului Ecumenic la Bari, cât şi de cea a Papei Francisc în Armenia. Pictoriţa Kayanik Adagian prezentă şi ea, a dăruit înaltei personalităţi bisereceşti armene un tablou, ce reprezenta o stea de Crăciun, realizată de ea, în timp ce eu îi ofeream câteva reviste O’Odigos, unde erau publicate articole scrise de mine, cu privire la prezenţa Armenilor în România şi la Bari. Binecuvântându-ne pe amândouă, Î.P.S. Arhiepiscop Atesyan, ne-a dăruit o preţioasă imagine în miniatură a Maicii Domnului, care se poate purta şi la gât. Nu putea lipsi de la acest deosebit eveniment ecumenic, profesoara Isabella Oztaciyan Bernardini D’Arnesano, venită de la Lecce la Bari împreună cu Ioannis Davilis, Preşedintele Comunităţii Elenice Grande (Mare) Salento, din Brindisi.

 Marţi 6 decembrie 2016 s-a încheiat vizita Sanctităţii Sale Bartolomeu I la Bari. Seara a asistat cu întreaga sa delegaţie la Celebrarea euharistică prezidată da Î.P.S. Arhiepiscop Mitropolit de Bari-Bitonto Francesco Cacucci. Era prezent tot clerul catolic şi peste 1000 de credincioşi. După Crez, au urmat rugăciunîle credincioşilor. În calitate de ortodoxă am spus rugăciunea referitoare la Bisericile surori din Orient şi din Occident, pentru a merge împreună pe drumul carităţii şi al adevărului în Hristos, spre perfecta şi vizibila unitate. La încheierea celebrării, Arhiepiscopul de Constantinopol Noua Romă Bartolomeu I, împreună cu delegaţia sa, cu Arhiepiscopul Mitropolit de Bari-Bitonto, Î.P.S. Aram Atesyan şi călugării dominicani au venerat mormântul Sfântului Nicolae, un Sfânt apărător al săracilor, ocrotitor al copiilor, care a luptat împotriva nedreptăţilor şi a păcatului.

În afara acestor momente formale, vă pot povesti cum Sanctitatea Sa Bartolomeu I, personal a ales şi a cumpărat souvenirs şi alte lucruri pentru a le oferi în dar persoanelor de pe meteagurile unde se va întoarce, pentru că se apropie Crăciunul. La Bari cât şi la Lecce a rămas în mintea şi în sufletul tuturor.

Simona Paula Dobrescu

20161205_181351_1481663093513_resized