Simona Paula Dobrescu

CORESPONDENȚĂ DIN BARI / Asupra ta să fie pace. CREȘTINII ÎMPREUNĂ PENTRU ORIENTUL MIJLOCIU

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

        
Bari, considerat un “pod”între Orient și Occident ce păstrează moaștele Sfântului Nicolae, a găzduit sâmbătă pe 7 iulie 2018, o întâlnire de reflecție și de rugăciune pentru situația dramatică a creștinilor din Orientul Mijlociu. Orașul cunoscut în lume pentru vocația sa ecumenică și-a deschis porțile și inima Oaspeților și credincioșilor pentru o rugăciune pentru victimele conflictelor și a persecuțiilor care însângerează, o zonă în care cele trei religii monoteiste nu conviețuiesc în pace. În Orientul Mijlociu istoria trecutului ne amintește perioada de mare violență împotriva creștinilor. Amintim situația din Siria și Liban din 1860,cât și Genocidul Armenilor din Anatolia între 1915 și 1916, masacrul creștinilor Asiriani rezidenți la granița între Turcia, Iran și Irak și la sfârșitul Primului Război Mondial expulzarea miilor de Greci din Turcia după 1923. La acea violență se adaugă și în depărtarea numeroșilor creștini palestinezi și libanezi în a doua jumătate a secolului XX.În ultimele zeci de ani,comunitățile creștine,în mod special,se găsesc într-o situație de grea suferință.Actual în Orientul Mijlociu trăiesc 1 4.525.880 de creștini,răspândiți în Cipru,Egipt(9,4 milioane),Irak (90.000 de mii),Israel(170.000 de mii), Iordania(30.000 de mii),Liban(2.000.000 miloane) Cisiordania, Gaza,Siria (1.100.000) Turcia și în Orașul Sfânt Ierusalim.
 
 
Bisericile prezente în Orientul Mijlociu sunt:1A. Biserici ortodoxe de tradiție bizantină 1B.Biserici ortodoxe orientale printre care și Biserica Apostolică Armeană 1C.Biserica Asiriană din Orient 2D.Biserici Catolice Orientale din care face parte și Biserica Catolică Armeană. Toate Bisericile au fost instituite în cursul secolelor prin voința Apostolilor și a Succesorilor lor,în locuri diverse,cu o disciplină proprie și  tradiție liturgică,cu un patrimoniu teologic și spiritual propriu.Orientul Mijlociu este o regiune care cuprinde teritoriile Asiei occidentale,cele europene(partea din Turcia la Vest de Bosfor) și cele nordafricane (Egipt) .În definiția comună a Orientului Mijlociu intră următoarele Țări: Arabia Saudită, Bahrein, Cipru, Emiratele Arabe, Egipt, Iordania, Irak, Kuwait, Liban, Oman,Qatar, Siria, Turcia, Yemen.
 
 
Asupra ta să fie pace! Creștinii s-au rugat azi pentru Orientul Mijlociu!Cunoaștem trecutul,trăim prezentul cu gândul la un viitor complicat din lipsă de PACE! Azi la Bari alături de marile personalități prezente la rugăciune au fost prezente peste 70.000de mii de persoane.
Adaug doar că Biserica Armeană a fost reprezentată de S.S.Aram I, Catolicos al Marii Case de Cilicia și PS Episcop Hovakim, primat al Diocezei din Marea Britanie și Irlanda, trimis special al S.S Karekin II Catolicos al Tuturor Armenilor.
Atașez lista   personalităților care au participat la Rugăciunea de la Bari. (Vezi aici )
 
Simona Paula Dobrescu
 7 iulie 2018