Mihai Stepan Cazazian

COOPERARE / Europa dorește să mărească ajutorul economic acordat Armeniei

Decrease Font Size Increase Font Size Text Size Print This Page
Share

Uniunea Europeană a anunțat joi (13 iunie) că a eliberat o sumă suplimentară de 25 milioane de euro Armeniei și, în același timp, a promis să finanțeze proiectele de infrastructură propuse de guvernul armean. Șeful diplomației europene, Federica Mogherini, a lăudat „reformele democratice“, puse în aplicare în Armenia, la sfârșitul celei de-a doua reuniuni a Consiliului de parteneriat UE-Armenia ce a avut loc la Bruxelles și a cărei copreședinte este alături de  ministrul armean al Afacerilor Externe,  Zohrab Mnatsakanyan. Consiliul are ca misiune să supravegheze punerea în aplicare a Acordului de parteneriat consolidat (CEPA), semnat de ambele părți, în noiembrie 2017 și ratificat, în prezent, de parlamentele din 28 (până în prezent), țări membre ale UE . Reamintim că România a ratificat documentul și este în vigoare din 10 decembrie 2018.

În lipsa acordului de asociere și de liber schimb, pe care Armenia nu l-a putut încheia cu UE din cauza aderării la Uniunea Economică Eurasiatică, în 2015, totuși CEPA va permite Armeniei să mențină relații mai strânse cu Europa, în schimbul punerii în aplicare a unor reforme politice și economice de substanță. Prin urmare, Erevanul ar trebui să pună treptat legislația și reglementările economice din Armenia într-o conformitate “aproximativă” cu legislația europeană.

„Punerea în aplicare a acordului nostru este pe calea cea bună“, a declarat F. Mogherini, la o conferință de presă alături de Z. Mnatsakanian la Bruxelles, adăugând: „dialogul, cooperarea și parteneriatul pe care îl avem pe probleme diferite … sunt excelente și avem planuri bune pentru viitor “. “Având în vedere realizările țării și reformele democratice făcute anul trecut, UE va aloca încă 25 de milioane de euro în acest an, aducând suma totală a ajutorului pentru acest an la 65 de milioane de euro  pentru a sprijine Armenia în reformele sale și în punerea în aplicare a acordului nostru”, a continuat F. Mogherini.

Pe agenda discuțiilor celor doi au mai figurat o serie de probleme de ordin regional și internațional precum și evoluțiile recente privind procesul de pace din Nagorno-Karabakh